Знамења славе и части

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 18. мај 2017. године Друштво Коментари

Изложбу је представио Радивоје Бојовић, кустос Музеја у Чачку Изложбу је представио Радивоје Бојовић, кустос Музеја у Чачку (foto: Д. Гагричић)

Изложбу најлепших српских одликовања и униформе, оружје и фотографије војводе Петра Бојовића Нововарошани могу да виде до 28. маја.

У фоајеу Дома културе у четвртак је, на међународни дан музеја,  отворена изложба „Војвода Петар Бојовић - знамења славе и части“, која  поводом  100-годишњице Првог светског рата  сведочи о животном и ратничком путу  учесника шест ослободилачких ратова Србије, команданта Прве армије и начелника Врховне команде Српске војске у Великом рату.

Гости и посетиоци на отварању изложбе Гости и посетиоци на отварању изложбе

Изложбу је отворио председник СО Никола Јелић Изложбу је отворио председник СО Никола Јелић

- Две и по деценије после смрти   усахло је породично стабло војводе Петра Бојовића (1858-1945),а о свим експонатима, који су данас пред вама, с непоновљивом оданошћу бринула је стара београдска породица Ракић. Господин Коста Ракић даровао је своме отечеству војводина одликовања, повеље и дипломе.Захваљујући томе, под покровитељством председника Републике господина Томислава Николића приређена је ова изложба, као подстицај  посусталој српској музеологији и подршка драгоценој пракси гостовања изложби у градовима Србије – рекао је Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја из Чачка, представљајући поставку.

Јединствени и најдрагоценији примерци униформи  Српске војске Јединствени и најдрагоценији примерци униформи Српске војске

- Збирка униформи војводе Петра Бојовића се прва нашла пред музејском публиком још 1984. године.Некада богату збирку службеног одела чине само појдини делови мале и велике војводске одеће, једна блуза и шињел. Иако некомплетне, оне спадају у јединствене и најдрагоценије примерке службене одеће српске – нагласио је кустос Бојовић и подсетио:

- Оддликовања војводе Петра Бојовића су  најзначајнији део ове изложбе.У својој официрској каријери одликован је 41 пут.Додељено му је 25 српских и југословенских одликовања, израђених у медаљерским радионицама у Бечу, Паризу и Локлу и 16 одликовања европских држава. Од тога броја недостаје шест примерака, а четити су  некомплетна.

Предак за понос - пред фотографијама родитеља војводе Бојовића Предак за понос - пред фотографијама родитеља војводе Бојовића

 Отварању изложбе присуствовали су представници Генералног секретаријата председника Републике Србије, који су са чачанским Музејом припремили поставку, те генерал  Милосав Симовић, командант Копнене војске Србије, са сарадницима, као и представници ужичког  Народног музеја.

Заслуге старог ратника - генерал Симовић са сарадницима Заслуге старог ратника - генерал Симовић са сарадницима

Сведочанства јуначког времена - ордење и шињел  Бојовића Сведочанства јуначког времена - ордење и шињел Бојовића

Изложбу је отворио Никола Јелић, председник Скупштине општине Нова Варош, који је, као и Индира Генџић, кустос у Завичајном одељењу ужичког Музеја у Новој Вароши, говорио о заслугама знаменитог земљака и  порукама које је оставио поколењима.

 На изложби 200 предмета 

- Студијска изложба посвећена војводи Петру Бојовићу приказује животни пут и победе у ратовима за ослобођење и уједињење 1876-1918. једног од највећих  војскођа ослободилачких ратова Србије.Први пут је пред вама око 200 предмета, који представљају најлепше и највредније примерке српских одликовања, савремених повеља, службеног одела, личног оружја и фотографија од средине 19. до средине 20. века – нагласио је кустос Радивоје Бојовић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović izložba izlozba odlikovanja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.