Ордење војводе Бојовића

Златаринфо (Д. Гагричић) 13. мај 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ биће у Дому културе отворена од 18-28. маја.

Изложбa  „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ биће организована  у фоајеу Дома културе у Новој Варош од 18.  до 28. маја,  а посетиоци  ће моћи да је виде од 12 до 19 сати.

Свечано отварање изложбе,  у организацији Генералног секретаријата председника  Републике Србије, Народног музеја из Чачка и Народног музеја из Ужица,  заказано је18. маја ( четвртак) у 19 сати.

На  изложби,  која од прошле јесени крстари Србијом и  подсећа на живот и дело неправедно заборављеног, најмлађег  српског војводе, учесника шест ослободилачких ратова  Србије, представљена су одличја за која се веровало да су изгубљена, а угледала су светлост дана 15. септембра  прошле јесени у Председништву Србије. Непроцењиву колекцију од 26 одличја са повељама даровао је  Београђанин Костa Ракић (94) и предао у аманет народу,  након што је 56 година чувао завет војсковође и породичну тајну.   Поставка је обогаћена  експонатима из Музеја у Чачку – деловима   униформе војводе Бојовића и сабљама.

У каталогу изложбе, који су припремили  историчари уметности, кустоси, хералдичари  и конзерватори - Радивоје Бојовић из Чачка и  Марија Марић Јеринић и Миладин Марковић из Београда, истиче се да је  славни војсковођа,  начелник Врховне команде Српске војске и командант Прве армије у пробоју Солунског фронта, у официрској каријери  одликован 41. пут.

Орден Легије части - Војвода Бојовић одликован 41 пут Орден Легије части - Војвода Бојовић одликован 41 пут
– Додељено му је 25 српских и југословенских одликовања и 16 ордена европских држава.Недостаје шест примерака, а четири су некомплетна – истиче Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја из Чачка. –  Орден Карађорђеве звезде другог степена са мачевима, Орден белог орла са мачевима и Орден Легије части првог степена – најзначајнија су одликовања за војничке заслуге.

Због изузетне вредности и националног значаја изложбе, у Дому културе ће бити предузете  посебне мере безбедности, а отказани су или померени датуми одржавања  низа програма и активности.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

izložba ordenje ordenje vojvode bojovića


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.