Ефекти сајма видљиви тек у наредним месецима

ppmedia.rs 23. април 2017. године Друштво Коментари

Сајам запошљавања у Новој Вароши Сајам запошљавања у Новој Вароши (foto: ПП Медиа)

На Сајму запошљавања у Новој Вароши одржаном у организацији Националне службе за запошљавање Филијала Пријепоље, учешће је узело 18 послодаваца који су понудили 80 слободних радних места различитих струковних профила.

Сајам је отворио председник општине Радосав Васиљевић истакавши да је велико интересовање инвеститора за улагање у овај крај те да је то шанса за отварање нових радних места што гарантује сигурно запослење за један део нововарошана који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Сајам запошљавања једна је од мера активне политике запошљавања и то је управо прилика за сусрет понуде и потражње на тржишту. Из локалног буџета за подстицај запошљавања током 2017. издвојено је 10 милиона динара, а исти износ определила је и НСЗ и то за реализацију програма стручне праксе, јавних радова и субвенција за теже запошљиве категорије незапослених.

Бројни инвеститори заинтересовани су за улагање у златарски крај и зато очекујемо да ће у наредне три године бити велика потражња за квалитетном радном снагом. Апелујемо на људе без запослења да се пријаве на евиденцију НСЗ јер ће то бити један од услова за њихово радно ангажовање – казао је председник Васиљевић.

Од 18300 незапослених лица колико се налази на евиденцији пријепољеске Филијале НСЗ која између осталих општина покрива и град подно Златара налази се око 2.150 нововарошана чија је структура разнолика и врло специфична када су у питању не само образовни профили већ и старосна граница. Па је тако на тржишту рада највише оних старијих од 50 година док стопа незапослености млађих од тридесет година износи свега 15%.

Сајам запошљавања у Новој Вароши

На локалној евиденцији тржишта рада налази и 100 лица са факултетском дипломом. Овај сајам је управо прилика за послодавце да пронађу квалификовану радну снагу и оформе интерну базу података о слободној радној снази, а уједно и шанса за незапослене да се у директом контакну наметну предузетницима и представе у најбољем светлу – казала је директорка пријепољске филијале НСЗ Ана Пејовић.

Сајам је био шанса за незапослена лица да се у директном сусретну са потенцијалним послодавцима наметну и представе себе, међутим они и нису баш имали превелике амбиције и очекивања да до запослења могу стићи управо након овог сајма.

Детаљ са сајма запошљавања у Новој Вароши Детаљ са сајма запошљавања у Новој Вароши (foto: ПП Медиа)

Осамнаест послодаваца понудило је укупно 80 слободних места. У шареноликој понуди доминирали су текстилни радници, потреба је исказана и за оним висококвалификованим радницима.

Директни резултати овогодишњег сајма запошљавања знаће се тек након неколико месеци када послодавци размотре све пристигле пријаве за запослење односно када ангажују нека од лица у својим фирмама.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sajam zapošljavanja slobodna radna mesta zapošljavanje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.