Недостатак кувара, конобара и спремачица мучи нововарошке угоститеље

ppmedia.rs 21. април 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Недовољан број кувара, конобара, спремачица и других радника угоститељске струке проблем је који мучи нововарошке угоститеље и хотелијере.

 Проблеме са проналаском квалификоване радне снаке имају и фирме из дрвне и металопрерађивачке делатности. Наиме, експанзија туризма у овом крају, пре свих Златара, повукла је за собом и потребу за новим радним местима и запослењем, па је тако велики број мештана Нове Вароши своје ухлебљење пронашао у неким од хотела или ресторана на овој планини или пак у самом граду. Међутим у последње време угоститељи готово да не могу пронаћи квалитетног радника, на пријепољској Филијали Националне службе за запошљавање готово да нема конобара, кувара, спремачица који су из овог града. Сличана је ситуација и са радницима металне струке, затим дрвно порерађивачке који су такође у овом граду дефицитарни.

Никола Јелић, власник угоститељског објекта “Нана” и председник локалног парламента каже да нон стоп има потребу за запослењем спремачице, конобара и кувара али ипак више од четири месеца не може да пронађе квалификоване раднике поменуте струке.

Никола Јелић власник угоститељког објекта  Нана Никола Јелић власник угоститељког објекта Нана (foto: ppmedia.rs)

– Сви они који су знали квалитетно да обављају поменута занимања отишли су због веће плате да раде на Златибор или неко друге место. Ако знамо да је стратешки циљ општине развој туризма онда је неопходно ускладити образовне школске профиле са потребама тржишта тако да привреда и туризам пре свега не трпе недостатак квалификоване радне снаге – истиче Никола Јелић.

Он шансу за решавањем овог проблема види у увођењу дуалног образовања и поновном враћању у школске клупе образовне профиле туристичке струке за којима привреда овог краја има потребу.

– Сада ученици завршавају школу без дана стручне праксе, што је потпуни апсурд или донесу дипломе из приватних школа сумњивог квалитета и сви смо у проблему од локалне самоуправе, послодаваца па све до самих запослених – сматра Јелић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

konobari kuvari nedostatak radne snage


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.