Opština pomaže ugrožene u nepogodama

blic.rs (Z. Dulanovic) 15. април 2017. године Друштво Коментари

Skupština opštine Nova Varoš Skupština opštine Nova Varoš (foto: ppmedia.rs)

Meštani novovaroškog kraja koji pretrpe štetu tokom elementarnih nepogoda i drugih nesreća konačno mogu da računaju na jednokratnu pomoć iz opštinskog budžeta, a kriterijumi i postupak za dodelu propisani su pravilnikom koji su usvojili odbornici na poslednjoj sednici Skupštine opštine. Rebalansom je za ovu namenu u budžetu opredeljeno 600.000 dinara.

Na osnovu izveštaja Komisije za procenu ugroženosti, odluku o dodeli pomoći zbog pretrpljene štete donosi Opštinsko veće, a u hitnim slučajvima predsednik opštine ili njegov zamenik.

 

Pravilnik o kriterijumima i postupku za dodelu jednokratne pomoći zbog štete nastale u slučaju vanredne situacije, elementarnih nepogoda i drugih nesreća, kako mu je zvaničan naziv, propisao je i visinu jednokratne pomoći. Tako se za nastalu štetu do 300.000 dinara dodeljuje jednokratna pomoć u visini do 30 posto utvrđene štete, dok se za štetu veću od 300.000 može odobriti pomoć u iznosu od 100.000 do 250.000 dinara.

- Mnogo je zahteva meštana, ali su nam zbog zakonskih ograničenja bile vezane ruke pa je ova odluka izlaz iz pravnog ćorsokaka u kome smo se našli - kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

rade vasiljevic


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.