Ауто-пут "помирио" Пештер и Златибор

novosti.rs ( М. Нићифоровић) 03. април 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Поглед са Голије,Миле Куч (foto: М. Нићифоровић)

Разрешене дилеме око тога где ће се градити "Коридор 11", на 107 км дугој траси од Пожеге до Бољара. Савремена саобраћајница значиће нову перспективу како за Ивањицу и Голију, тако и за читаву висораван са околином.

Све дилеме су отклоњене: траса "Коридора 11" - од Пожеге до Бољара, односно границе са Црном Гором) - дуга 107 километара, "ићи" ће преко Ариља и Ивањице, подножјем Голије и преко Пештера.

Како је, боравећи недавно у овом крају, пред више од 10.000 људи истакао премијер Александар Вучић, ауто-пут ће стићи и до Ужица, а најављена је и изградњa модерног коридора на траси Пожега - Ужице - Вишеград - Сарајево. Овим су, уједно, нестали и досадашњи разлози за препуцавања такозваних пештерског и златиборског лобија, око тога куда би требало да прође будући ауто-пут. Јер, новим планом Владе Србије на добитку ће бити и Пештер, и Златибор, односно Ивањица, Сјеница, Тутин и Нови Пазар на једној, те Ужице са околином на другој страни...

- Премијер жели да развије оба дела Србије и то је одличан потез. Пештерском трасом "Коридора 11" ће на видело изаћи све до сада потиснуте лепоте и огромни природни, рударски и туристички потенцијали Голије и Пештерске висоравни... Овај део од Пожеге, преко Ариља, Ивањице и Сјенице је деценијама био запостављен и "осуђен" на сеобе, а ауто-пут ће задржати људе и вратити бар део одсељених - истиче председник Удужења пештерских фармера Фехим Куртовић.

Више него радосној вести, како сам каже, радује се и домаћин Изет Дестановић. Да имају боље путеве, уверен је, одмах би могли да испоруче хиљаде тона сјеничког сира, бар 50.000 јагњади, те вагоне пршуте и друге здраве хране. Овако, далеко су од великих тржишта и купаца, па много труда буде узалуд... Све ће, уверен је, бити другачије када савременом саобраћајницом буду могли за два сата да стигну до Београда или Подгорице.

- У иностранству живи више од 20.000 људи са Пештера, још 10.000 их је из ивањичког и подголијског краја, а многи су зарадили огроман новац и спремни су да га уложе у родни крај, мада очекујемо и иностране инвеститоре - каже Васо Ракочевић из Буђева, на централном Пештеру, док Миле Куч не крије опрез и вели да верује премијеру Вучићу, али ће се радовати тек кад буде видео грађевинаре...

У његовом селу се о ауто-путу прича дуже од две и по деценије, а сада је од некадашњих стотину остало само осморо житеља, па се надају да ће бар неко од њих дочекати најављену благодет. 

Куртовић, Дестановић и Ракочевић Куртовић, Дестановић и Ракочевић (foto: М. Хићифоровић)

Угаљ и вода 

Савременим ауто-путем би пут централне Србије и Београда одмах могле да крену стотине хиљада тона пештерског угља који на неким деловима висоравни може да се експлоатише и површински, а укупне резерве се процењују на чак пет милијарди тона...

- Свега има на Пештеру... Постоје, чак, и студије о томе да читав крај "лежи" на топлој води којом бисмо зими могли и да се грејемо - каже Фахим Куртовић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

auto-put koridor11 pešter i zlatibor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.