Подићи споменик , завршити музејску поставку

varoske.net ( Розита Поповић) 28. март 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Брука поколења - избледела слова крајпуташа у Мишевићима

Скупштина удружења потомака ратника 1912 - 1920, године о односу према прошлости и дугу јунацима.

На недавно одржаној Скупштини Удружења потомака ратника 1912-1920. затражено је од локалне власти да интезивира активности  Одбора за подизање споменика ратницима 1912-1918. јер је, како је истакнуто, остало мало времена до септембра 2018. када је планирано откривање.

-Подизање споменика на Тргу војводе Петра Бојовића требало би да буде окосница у обележавању века одбране Србије и круна манифестација у обнављању памћења, одавању поште, чувању и неговању сећања на славне претке. Обележје заслужује да буде високих уметничких вредности, баш како су заслужили јунаци , а иза одуживања дуга потомака требало би да стану општина и Република - оцењено је на скупу, на коме су чланови удружења затражили и ангажовање представника локалне самоуправе , Дома културе, Библиотеке, Музеја и школа у програмима обележавања значајног јубилеја, утврђивању календара активности (представљање књига, изложбе, приредбе, гостовање позоришта и уметничких дружина, вечери сећања). 

Неопходно је и решавање питања везаних за Музеј, прикупљање историјске грађе и заштиту и презентацију културно-историјског наслеђа. Удружење је подржало напоре ужичког Музеја и Општине да се конкурсом код Министарства културе добију средства за проширење збирки експоната, што је најављено пре четири и по године приликом отварања Завичајног одељења када је и опредељен део простора у приземљу зграде.

- Апелујемо да се исправе неправде и грешке, јер је Велики рат заступљен са само једним паноом . Kоначно би требало да почне уређење спомен-собе војводе Бојовића, уместо три такве од којих су две, наводно, у Мишевићима, о којима се годинама воде јалове приче и расправе. У Музеју је слика војводе Бојовића као једини експонат који подсећа на славног земљака, а уместо 17 носилаца Карађорђеве звезде, помињу се само четворица, од којих један није са територије нововарошке општине- казао је председник Удружења Драгољуб Гагричић, подсетивши да је још 1989. када је постављена биста на Бојовићевом гробу у Београду и сазнања где се налази део заоставштине војводе тражио од представника власти и појединих историчара нашег краја да се започне поступак откупа драгоцености како би се обезбедили експонати за Музеј. 

Неправде и грешке - једини пано у Завичајном музеју о Великом рату Неправде и грешке - једини пано у Завичајном музеју о Великом рату

Од Милешевске епархије и Фондације „Стара Рашка“, које обнављају цркву Благовештења у Штиткову, захтевано је да затраже услове Завода за заштиту споменика културе из Краљева за конзерваторско-рестаураторске радове на споменику јунацима балкансих и Првог светског рата ,а упућене су и молбе потомцима ратника и наследницима њихових имања, као и месним заједницама и црквеним парохијама у Милешевској и Жичкој епархији, да брину о уређењу гробаља, одржавању и заштити споменика, а посебно угрожених или оштећених обележја – крајпуташа у Белој Реци , Ојковици и другим селима, спомен-плоче на школи у Јасенову и спомен-чесме у Дражевићима.

– Чудан је однос појединаца или задужених за баштину народа који, уместо да се окрену око себе и брину о заштити наслеђа, настоје да своје обавезе, одговорност, нерад, немар и бруку пребаце на адресу Удружења или да оплету по онима који указују на успаване савести. Удружење је ту да, негујући традиције предака ентузијазмом и енергијом мења стање и однос према прошлости, да опомене, подстакне и охрабри, али и да се заједничким напорима стварају услови за презентацију и објављивање дела људи који откривају трагове прошлости и сведочанства о прецима и наслеђу – истичу у Удружењу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović veliki rat spomenici


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.