Ордење војводе Бојовића пред Варошанима

Златаринфо (Д.Гагричић) 22. март 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Орден Легије части - Војвода Бојовић одликован 41 пут

На изложби, чије је отварање најављено 18. маја, колекција од 26 одличја, за коју се веровало да је изгубљена, као и униформе и сабље .

Изложбу  „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ имаће прилику да виде Нововарошани у Дому културе од 18. маја – најављено је из ужичког Народног музеја.  У завичајном одељењу Музеја у Новој Вароши већ су започеле припреме за долазак поставке са 26  ордења са повељама,  као и униформама и сабљама  славног зељака.

 Изложба  више од пола године обилази Србију. После Београда, виделе су је хиљаде грађана Ниша, Крагујевца, Чачка, па Краљева, Врања,  Новог Сада, Панчева. Почетком недеље експонати ће на живот и дело Бојовића подсетити становнике Аранђеловца и околине, а стигли су позиви музеја  да изложба гостује у   Зајечару, Јагодини, па у Беранама, Бања Луци...

Одличја неправедно заборављеног, најмлађег   српског војводе, учесника шест ослободилачких ратова  Србије, за која се веровало да су изгубљена, угледала су светлост дана 15. септемабра  прошле јесени у Председништву Србије. Непроцењиву колекцију од 26 одличја са повељама даровао је  Београђанин Костa Ракић (94) и предао у аманет народу.

– Тајну сам чувао 56 година, откад ми је последњи војводин син Добросав завештао драгоцености свог оца, да их сачувам и да, пре свега, не дозволим да допадну комунистичкој власти – рекао је тада Коста Ракић, правник и новинар,   откривајући „Вечерњим новостима“ детаље велике породичне тајне о завету, подсећајући да је  јака веза и  пријатељство са породицом војводе Бојовића почело готово пре девет деценија и  да су   једно време драгоцености биле  зазидане у зиду куће.

У каталогу изложбе, који су припремили  историчари уметности, кустоси, хералдичари  и конзерватори - Радивоје Бојовић из Чачка и  Марија Марић Јеринић и Миладин Марковић из Београда, истиче се да је  славни војсковођа,  начелник Врховне команде Српске војске и командант Прве армије у пробоју Солунског фронта, у официрској каријери  одликован 41. пут.

Изложба је на пут по србији кренула из Дома војске у Београду Изложба је на пут по србији кренула из Дома војске у Београду

– Додељено му је 25 српских и југословенских одликовања и 16 ордена европских држава.Недостаје шест примерака, а четири су некомплетна – истиче Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја из Чачка. –  Орден Карађорђеве звезде другог степена са мачевима, Орден белог орла са мачевима и Орден Легије частипрвог степена – најзначајнија су одликовања за војничке заслуге.

Поставка је обогаћена  експонатима из Музеја у Чачку из до сада најобимније изложбе  „Војвода Петар Бојовић  –  живот и победе “, коју је кустос Радивоје Бојовић, са срадницима, припремио 2008. године.Уз заједнички каталог, који је припремила  Војска Србије, приказују се  се и неки од експоната који до сада нису излагани – примерци униформе војводе Бојовића (  Музеј једини има делове одеће војсковођа у Србији), сабље...

Драгоцености - кустос Радивоје Бојовић крај војводског мундира и шапке Драгоцености - кустос Радивоје Бојовић крај војводског мундира и шапке

Трагање за експонатима из богате заоставштине војводе Бојовића се наставља. Најупорнији је, свакако,  Чачанин Радивоје Бојовић, који то ради од 1984. године. 

– Моравички крај је био други завичај војводе Бојовића, после бекства породице 1867. године из родних Мишевића, преко границе на Јавору, у ивањичко село Радаљево, па је то главни мотив чачанског Музеја да обогати збирку. Тренутно је евидентирано 20 драгоцености, које су у приватним збиркама – истиче Бојовић.

Орден белог орла са мачевима Орден белог орла са мачевима

Одан барјаку, еполетама и отаџбини  

– Сваки војник ће вам рећи  да је лакше бити јунак у рату него у миру.Прича о Петру Бојовићу је епопеја храбрости на бојном пољу и у одбрани својих ставова и начела прд краљем, колегама, народом. Одговоран српском барјаку, еполетама на својим раменима, ордењу на грудима, одговоран пред сваким редовом у својим јединицама, најзад – у свакој одлуци вођен војничким знањем и официрском чашћу – војвода Патер Бојовић постао је симбол истинске оданости отаџбини и народу. У рату и миру подједнако - написао је председник  Србије Томислав  Николић у каталогу изжожбе, додајући: 

– Благословена је земља која у својој историји има такве људе, такве јунаке, такве карактере. Бојовић у ратовима није жалио свој живот, у миру није гледао на каријеру и почасти. Непоткупљив, частан, спремно плаћа цену својих ставова после Великог рата; још за живота бива скрајнут, готово заборављен...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

petar bojović ordenje vojvode bojovića


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.