Zlatarski sir je sa zaštićenim geografskim poreklom i predstavlja pravi specijaltet, autentičnog ukusa i arome.
Jedna žena je razvila posao preko interneta, kupcima širom Srbije ali i van nje šalje zlatarski sir.
Za Milanku Trtović ni 1.200 metara nadmorske visine i potpuna odsečenost od sveta, ne predstavlja nikakvu prepreku da upravo sa tim svetom bude u svakodnevnoj komunikaciji.
Mozda ne poznaje svaku svoju mušteriju, ali zato zna da ih iz dana u dana ima sve više. Zlatar i nije toliko daleko kada sa svojim kupcima sarađujete preko internete. Njen prozor u svet - lap top izdvaja je od ostalih stočara na ovoj planini, kada je u pitanju prodaja.
Tehnologija proizvodnje se nije menjala, ona se u ovoj porodici prenosi sa generacije na generaciju.
Tokom zime se proizvede manje sira, jer nisu sve krave na muži. Leti je to mnogo više a sada je to mesečno oko 500 kg. Kada nisu na paši, zimi im se daje kvalitetna hrana tako da se ne primeti razlika u kvlaitetu a i u količini je neznatna.Dnevno se pomuze oko sto litara, što je dovoljno za dvadesetak kilograma vrhunskog sira. Ali često se krajnji kupac zbunjuje.
Milanka je član udruženja “slow food” i to joj omogućava da proda svoj sir širom naše zemlje ali i inostranstva. Udruženje organizuje posete sajmovima po celoj Evropi, pa se tako desilo da na poslednjem sajmu u Italiji proda jedan kilogram sira po ceni od 30 evra, dok je za našu zemlju ta cena još uvek misaona imenica.
Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.
Коментари
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.