Песничке нити интиме и снова

Д.Гагричић 18. фебруар 2017. године Култура Коментари

Песничке нити интиме и снова Огњиште литерарних стваралаца под кровом Библиотеке (фото: Д.Гагричић)

Књижевно вече у Библиотеци први пут окупило 13 завичајних стваралаца.

Редак и необичан  догађај – Библиотека је 17. фебруара  под својим кровом окупила 13 литерарних стваралаца нововарошког краја. Најбројнији су били песници, који су казивали  нити  интиме и снова, немира и чежњи,  сећања и погледа из родног краја, а слике детињства, одрастања и свакодневнице оживеле су кроз  приче и одломке прозних дела.

Песничке нити интиме и снова

Завичајне литерате представио је др Никола Бјелић -  од биографских података, особености  израза и остављених трагова у издањима, до награда  побраних међу сабраћом. 

Песничке нити интиме и снова

Наступили су  Владимир Бјелановић,  Гордана Боранијашевић, Срећко Гујаничић, Владимир Дулановић, Снежана Лапчевић, Радојица Перишић, Снежана Радовановић, Мухамед Ровчанин, Ивица Стојановић и Стефан  Тијосављевић. 

Песничке нити интиме и снова

Приче Рада Аничића читала је Катарина Аничић, а народне пословице и изреке сакупљача Драгљуба Гагричића   казивао је Жарко Топаловић, док су постиоци  чули   рад Ђорђа Луковића, награђен на конкурсу Радио-Београда. О музичкој пратњи, уз гитару, бринули су  Игор Костић, Стефан Тијосављевић и Ивица Стојановић.  

О идеји да, после дуго времена, на једном месту окупљени  нововарошки књижевни ствараоци - љубитељима писане речи презентују делић онога што су објавили у књигама или је још у рукописима,  говорила је Милана Јелић, директор Библиотеке „Јован Томић“. Подсетила је, пре свега, на издавачки подухват од пре неколико деценија, када је  Културно-просветна заједница Нове Вароши штампала „Шумове Златара“, збирку девет завичајних песника, од којих данас већина, на жалост, није међу живима.

Песничке нити интиме и снова

- Наредних пар деценија, жар литерарног стваралаштва, објављујући своје приче, најчешће на страницама локалног листа одржавали су професори књижевности Миломир Рољевић, Петко Гујаничић и особито Боривоје Јелић – истакла је Милана Јелић. -  А онда је, баш почетком овог века, ако смемо тако рећи кренуо и „бум“ нововарошког издаваштва, под окриљем културних установа, најпре Дома културе, у ком се покреће књижевни клуб „Данило Киш“, чији су чланови махом млади ствараоци, а одмах затим издавачку делатност развија и Библиотека. 

Песничке нити интиме и снова

Подсетивши да у ове непуне две деценије више нововарошких писаца штампа своје књиге, најчешће збирке поезије, али и неколико књига прича, па чак и  романа,  директор Библиотеке је на отварању књижевне вечери рекла:

- Све чешће сазнајемо лепе вести о бројним књижевним наградама које освајајау наши писци  широм Србије, на разним књижевним манифестацијама, што чини част и понос граду и његовим културним установама, а посебно љубитељима књиге и читања. Ето, зато смо и одлучили да замолимо наше литерате да под овим нашим кровом, у овом ходнику пуном књига и њиховог опојног мириса и лично изговоре своје стихове и приче, да поделе са свима неке своје мале филмове настале у тренуцима осаме и сањања.

Таленти заслужују подршку

- Знамо да је читање можда незамењив лични чин, али смо и уверени да стихови често лепше звуче „in vivo”, јер се посредством гласа и чула слуха знају претворити у музику.

Уједно, жеља нам је да ово не буде усамљен пример. Желимо још више и чешће да варошки писци обрадују своје суграђане својим писањем и наступима, да и институционална  подршка њиховом стварању буде чвршћа и обилнија. Они то својим талентом, жељом и великом љубављу према писању, уверени смо, и заслужују – истакла је директор Библиотеке.

Песничке нити интиме и снова

Песничке нити интиме и снова

Песничке нити интиме и снова

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.