Књиге дарују Старом Влаху

Д.Гагричић 20. фебруар 2017. године Култура Коментари

Нису заборављени - кнјиге дарују највећој нововарошкој школи (фото: Д.Гагричић)

Са 1200 наслова лектире и белетристике „Књига солидарности“ Радио Београда допуниће оскудне библиотеке школа у Новој Вароши и Акмачићима.

Ђаци у Старом Влаху добиће око 1200 књига – школске лектире, белетристике и других издања. Програмска акција „Књига солидарности“ Радио Београда допуниће оскудне библиотеке у ОШ „Живко Љујић“ у Новој Вароши и ОШ „Момир Пуцаревић“ у Акмачићима.

Тим који реализује акцију, на челу са уредником Михаилом Шћепановићем,  боравиће у нашем крају 23. и 24. фебруара.На светковини књиге, у петак, ђаци и просветари школе „Живко Љујић“  дочекаће  госте културно-уметничким програмом, а они ће им уручити око хиљаду наслова.

Ово је трећи пут да најстарија програмска акција Радио Београда стиже у Стари Влах. Својевремено је  даривала књиге школама у Негбини и Божетићима.

Водећи се крилатицом „Имамо дар за даривање“, уз помоћ донатора, „Књига солидарности“ већ 45 година опрема библиотеке  широм земље и стиже  где се говори, чита  и пише на српском језику. Учешће у програмима узела су најугледнијна имена из  културног, просветног и уметничког стваралаштва. Захваљујући слушаоцима и читаоцима, сакупљено је око три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помагала и спортских реквизита, које су даровали бројни грађани и издавачи, институције, библиотеке, организације.

  Показаће умеће - ђаци ОШ "Живко Љујић" припремају програм Показаће умеће - ђаци ОШ Живко Љујић припремају програм

До сада је, према речима Шћепановића,  основано или допуњено 1300 варошких, сеоских и школских библиотека и отворено 37 књижница у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији. Обновљене су или допуњене библиотеке у српским манастирима Студеници, Милешеви, Ђурђевим ступовима, Бањској, Каленићу, Куманици и Липњу,  а више од 2000 одабраних наслова даровано  је Хиландару и његовом метоху Каково.

На таласима Радио Београд програм  „Књиге солидарности“ емитује се у јутарњем програму , недељом, после 7,15 сати. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjige na dar knjiga solidarnosti


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.