Граде нову стазу до Савине столице

Д. Гагричић 14. фебруар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Савина столица у камену на увачким стенама

На обалама Златарског језера покушавају да оживе легенде о црквама, испосницама и пећинама. У “Резервату Увац” спремају се да доведу туристе на обод клисуре и до култних места.

Чим шева запева на увачким стенама, изнад Златарског језера, започеће обележавање трасе и крчење шибља на старом црквеном путу, а затим и уређење пешачке и бициклистичке стазе од Пуљака, преко Росуља и Суводола, до реке Вршевине. Секирама, тестерама и крамповима биће уређен и прилаз до највеће атракције у овом крају - Савине столице, на вису Срђевица у Дебељи.

- Настављамо започете акције изградње стаза и подизања видиковаца на ободу клисуре Увца, сада Златарског језера - истиче Миљка Дучић, директор предузећа “Резерват Увац” из Нове Вароши. - Прошле године радови су се одвијали од Павловића брода, првог станишта белоглавих супова, које је стављено под заштиту, а у овој години настављамо до Пуљака и пешачког моста дугог 114 метара.

Стари црквени пут повезивао је Пуљачку цркву у Виловима, манастир Дубницу у Божетићима и цркву у Буковику. Овде су, према речима Миљке Дучић, посебне атракције Савина столица, неколико неиспитаних пећина у увачким стенама, као и испосница у Суводолу, где три симбола у камену - крст, посуда за воду и натписи - сведоче о старој насеобини монаха.

Легенда каже да се српски просветитељ Растко Немањић, уморан од пута преко Старог Влаха, од цркве у Пуљцима према долини Моравице, одмарао на вису Срђевица, одакле је пуцао поглед на модрозелене вирове Увца на излазу из теснаца и ливаде поред реке.

За Савину столицу, недалеко од кућа Стојића, знали су само у најближим засеоцима. С колена на колено преносе се предања, а млађи памте да су Вељо и Јован Стојић казивали о људима који су кришом трагали за две пећине испод клика. Чобани су успели да открију улаз у мању пећину, а већа им је остала тајна. Откако се уредбом затрло гајење коза, камењар је обрастао шибљем, а пре две године су Ристивоје Бјелановић и Срећко Стојић из Дебеље и Павле Колашинац из Нове Вароши покренули акцију уређења прилаза.

Уз Савину столицу, оживела су и предања о цркви у Пуљцима под стеном. Оне старије вежу сећања за први сабор на Ивањдан и причешће крај Увца, али и судбину богомоље Светог Јована Претече, коју је вода Златарског језера потопила 1962.

Крст на стени уз коју је била потопљена црква Крст на стени уз коју је била потопљена црква

Кад се пре неколико година повукла вода, недалеко од темеља цркве, на гробљу, на левој обали реке откривена су два камена споменика - жртвеник из претхришћанског периода и крст у кругу из римског доба. За овај локалитет се и раније знало да је био култно место, а мештани очекују помоћ археолога и других истраживача старина.

КРСТ НА СТЕНИ

Чамџије, рибари, намерници и сви који имају прилику да приђу стени - острву у Златарском језеру, у Пуљцима, пале свеће у подножју недавно подигнутог крста у спомен на потопљену цркву Светог Јована Претече и душе оних који почивају у језерским дубинама на гробљу служитеља олтара и мештана крај некадашњих вирова Увца.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

staza savina stolica krst na steni


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.