Formiran medijski savez Srbije

UMMR 04. фебруар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Sindikat novinara Srbije(SINOS), Profesionalno udruženje novinara Srbije(PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika(UMMR) i Društvo novinara Vojvodine(DNV) udružili su se u medijski savez radi zaustavljanja urušavanja medija i novinarstva, vraćanja dostojanstva i ugleda profesije i zaštite radnih prava medijskih radnika u Srbiji.

Medijski savez aktivno će se uključiti u izradu nove medijske strategije sa konkretnim predlozima.

Pomenuta udruženja složila su se oko sledećih ciljeva koje će zajednički zastupati. Izmenom medijskih zakona neophodno je:

  1. Osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa u skladu sa preporukama Saveta Evrope iz 2007. godine, do sada važećom Мedijskom strategijom i Medijskom studijom koju su uradili eksperti Evropske komisije;
  2. Obezbediti opstanak nacionalne državne agencije Tanjug
  3. Obnoviti Medjunarodni radio Srbija;
  4. Transparentno vlasništvo – vlasnici medija ne mogu biti kompanije iz of – šor zone;
  5. Transparentno finansiranje – omogućiti svim medijskim udruženjima i organizacijama pravo da delegiraju predstavnike u konkursne komisije za projektno sufinansiranje medija i jasno definisati pojam “medijski ekspert“;
  6. Medijski savez traži da se medijska udruženja koja apliciraju za budžetska sredstva na konkursima koje raspisuje Ministarstvo kulture isključe iz odlučivanja jer se radi o više nego jasnom sukobu interesa.
  7. Članovi komisija koji su učestvovali u radu na lokalnom i republičkom nivou zbog čijih predloga su lokalne samouprave predmet sudskih sporova ne mogu ponovo biti predlagani u ta tela dok se ne okončaju sudski sporovi .
  8. Ravnopravan tretman svih udruženja i organizacija prilikom korišćenja Doma novinara u Resavskoj 28, delegiranja članova udruženja i organizacija u regulatorna ili samoregulatorna tela.
  9. Formirati Registar stranih donatora koji će biti dostupan javnosti;
  10. Zaustavljanje monopolizacije i tajkunizacije medijskog tržišta.

Uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora kako bi bili zaštićeni medijski radnici i u onim medijima čiji vlasnici nedozvoljavaju osnivanje sindikata.

Medijski savez je otvoren za saradnju i sa ostalim nacionalnim, regionalnim ili lokalnim medijskim udruženjima i organizacijama.

Medijski savez održaće zajedničku konferenciju za štampu u Medija centru, Terazije br. 3, 10. februara u 12:00 časova gde će biti ozvaničen Medijski savez Srbije.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

medijski savez srbije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.