Правошева: Бандеру узидао у гаражу из ината

novosti.rs (Д. Гагричић) 08. јануар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Бандера у гаражи, у селу Правошева, на Златару (foto: novosti.rs)

Слике нарави, апсурда и немара у Старом Влаху у објективу читалаца "Новости", које представљају опомену за све. Већ две године споменик војводи Петру Бојовићу на градском тргу - без цвећа.

БАНДЕРУ узидану у повећу гаражу у златарском селу Правошева мештани зову "млада Гојковица". Старији горштаци још памте песмарице из којих се учила историја, па ових дана помињу епску песме "Зидање Скадра" и приповедање уз гусле у дугим зимским ноћима.

- Ех, кад би нам помогла "млада Гојковица", као кад је "два ђевера и неимар Раде са три стотине мајстора узидаше у темеље Скадра", да нам се зимус одржи нисконапонска мрежа. Ова бандера је најбоље утврђена у селу - у темељу добро укопана, иде уза зид гараже, везана је за греду и ваљда ће зимус чувати мрежу под налетом ветрова, снега и леда - каже један од мештана.

Његов комшија, коме није до шале, већ је киван на чељад јер немају довољно гаса за петролејку ако, као минулих зима, нестане "електрике" и што зебе да ли ће бити чишћен пут у недођији, подсећа на "чудо невиђено":

- Издало стрпљење нашег комшију Миладина Васиљевића, који је стекао пензију у Француској и овде долази лети. Чекао је јесенас недељама на обећање Електродистрибуције из Пријепоља да измести бандеру, па је након зидања куће, бандеру узидао у гаражу. Ово ти је слика и прилика села коме су све узели, а власт и хуманитарци обећањима - држе опело!

И за другу слику друге стране живота у Старом Влаху, читалац "Новости" жели да остане анониман. Рачунао је, каже, да она неће моћи да се пробије на новинске ступце у бици са актуелностима и црним хроникама, а онда је понудио да опомене и пробуди успаване савести, ако ће неко да види и чује.

- Крава је прешла ниску ограду око споменика партизанским борцима на Боровитој главици у Божетићима, у центру подјаворских села нововарошке општине. Мирно је ту, испред школе, задружног дома и продавнице, пасла росну траву. А није боља ни брига о белезима у граду: тамо се не коси трава око спомен-гробнице, недалеко од цркве, иако је то јавна површина, а већ две године је споменик војводи Петру Бојовићу на градском тргу - без цвећа?!

Запуштени споменик у сеоском центру Божетићи Запуштени споменик у сеоском центру Божетићи (foto: novosti.rs)

НЕМАР И РУГЛО

У оближњем селу Дебељи мештани су сакупљали доказе "о интегралном газдовању шумама", да покажу шта је све остало иза дрвосеча, рабаџија и шумара на лагеру грађе Амбарина, на некадашњем школском игралишту. Пластичне флаше, кантице, боце од уља и друга амбалажа само су део "експоната" у овдашњим шумама и потоцима на којима сељаци поје стоку. За немар и ругло - нико не мари, а да им надлежни не би приговорили да је слика - монтажа, направили су и панорамски снимак, са осушеним стаблима смрче, да имају "црно на бело".

Отпад Отпад (foto: Драгољуб Гагричић)

НИ КЛЕТВА НИЈЕ ПОМОГЛА

НАТПИС на чесми у Злошници, крај пута Нова Варош - Акмачићи "Проклет био ко плочу скино", није помогао фамилији Шапоњић да сачува спомен-плочу свом претку, солунцу и носиоцу Карађорђеве звезде. После пријаве комшија Мандића, с којима се споре око имена чесме, пре неки дан инспекција је уклонила плочу подигнуту "без одобрења и сагласности општинске управе".

Чесма у Злошници Чесма у Злошници (foto: Драгољуб Гагричић)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

pravoševa božetići zlošnica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.