Кошнице гладне меда

Варошке новине 19. децембар 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Нововарошки пчелари произвели су ове године свега око шест тона меда, што је скоро 70 одсто мање него лане. Временске неприлике због којих су и мањи приноси погодовале су једино развоју болести у пчелињим друштвима па су пчелари у страху за своје кошнице.

Из Удружења пчелара „Златарка“ због тога апелују на све пчеларе да ураде завршни третман проитив варое оксалном киселином како би сачували пчелиње заједнице.

„Развој варое, којој су ове године погодовала клима, може да утиче на развој других болести. Ако се кошнице на припреме а буде оштра зима, може доћи до огромног страдања пчела“, каже председник Удружења пчелара Драган Дивац.

Удружење „Златарка“ има 111 чланова са око 3.500 кошница. Пчелари кажу да су принос имали једино они који су кошнице селили на сунцокретову пашу.

Знатно мање меда него пре, ове одине су имали пчелари и у другим деловима Србије. Због тога је Савез пчеларских организација недавно од Министарства пољопривреде затражио да прогласи елементарну непогоду за пчеларе јер је година на измаку била једна од најгорих.

„Издале су и планинске ливаде и багрем. Због кишних дана и хладних ноћи није било услова да биљке луче нектар од кога се у кошницама прави мед, па су пчеле константно биле без природне хране и под стресом. То је погодовало и развоју варое, која успорава раст пчеле и погодује другим болестима“, рекао је Дивац.

Летос су регистрована и два случаја америчке трулежи легла, болести чијем развоју су управо погодовали неповољни климатски услови.

„Због појаве ове болести у два пчелињака је страдало 14 кошница, али је надлежно министарство пчеларима надокнадило причињену штету“, наводи Дивац.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragan divac med udruzenje zlatarka


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.