Муртеница открива недра (фото)

Д. Гагричић 18. децембар 2016. године Друштво Коментари

Дочекали - пут води према Бријачу у срцу Муртенице Дочекали - пут води према Бријачу у срцу Муртенице (фото: Драгољуб Гагричић)

Заборављена планина чека договоре општина Нова Варош и Чајетина о повезивању са туристичким центрима. Пола века након пробијања макадамског пута Стража – Борова Глава (14 км) најављени озбиљнији кораци на асфалтирању деоница.

Муртеница, планина у Старом Влаху, између Златибора и језера на Увцу – чека својих пет минута. Позната по шумама, врелима и Белој Реци, притоци Рзава, па вредним сточарима, а некада по хајдуцима, лучарима, катранџијама и кириџијама, заборављена планина чека да овамо стигну пелцери и каравани из комшилука, са Златибора.

- Радовима на путу кроз Муртеницу стварамо услове за опстанак становништва у овом крају и развој туризма, али и лакшу експлоатацију грађе на подручју шумских управа Нова Варош и Чајетина – каже Раде Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Почетком децембра су ужички „Путеви“ асфалтирали деоницу пута Борова Глава - Бријач, од кућа Шишаковића до Преседла, дугу један километар.Савремени коловоз у нововарошком селу Драглици, ширине три метра, коштао је 3,6 милиона динара.Уз раније радове од магистрале Београд – јужни Јадран, пут са Борове Главе, којим се отварају недра планине, има 3,5 километра асфалта.

- Прошло је пола века од пробијања 14 километара пута Стража – Прагови – Борова Глава - прелистава летопис планине Неђо Грујичић, дрвосеча и лучар из Драглице. - Најпре је ручно прокопана и калдрмисана деоница из Беле Реке, а 1968. године булдожер је просекао нову трасу од Борове Главе и Босанци су, уз помоћ парног ваљка и дробилице, коју је покретао мотор „аран“, потковали пут. Отворена су два мајдана камена и овде су у више наврата радили шумари, путари и инжењерци Војске.

Мештани који су судбину везали за села планине, кажу да је срећна околност што је Муртеница - опасана добрим путевима. Уз магистралу, жилу куцавицу краја, имају регионални, некадашњи „бански пут“ Краљевине Југославије Љубиш – Бела Река – Јасеново – Кокин Брод, те саобраћајнице Водице – Љубиш, па крак за Мочиоце и Ивањицу, а и значајне деонице и прикључке у Негбини, Кућанима, Бурађи и Драглици, на јужним падинама. Последњи је час, тврде, да планину пресече пут какав одавно заслужује. 

- Идуће године настављамо радове кроз Муртеницу. До Бријача има шест, а за асфалт је спремно 1,7 километара. Почећемо радове и с друге стране, од Страже у Белој Реци, на међи са општином Чајетина. Уствари, очекујемо да се плодна сарадња са комшијама настави и заједничким аслафтирањем једног километра пута, али и у плановима за инвестицијама у области туризма. Неоправдано је Муртеница запостављена – наглашава Васиљевић.

Ову најаву су у Белој Реци дочекали „к'о озебли сунце“. Годинама, кажу, пишу молбе и петиције, последња је била са 50 потписа, међу којима и десетак викендаша из Краљева, Београда Сомбора, Крагујевца, Чајетине...

- На пут од Страже према Муртеници, где готово цела Горња Бела Река, а и део Љубиша, има ливаде и шуме, лопата тампона није бачена од 1988. године, до када је овде био и путар. Подлога је од камена, али је испрала киша и оштетили камиони натоварени грађом. Сељаци, дрвосече и превозници губе наду да ће неко погледати благо и лепоту планине и помоћи – јада се Десимир Спасојевић.

СКИДАЈУ КАЈМАК, ВРАЋАЈУ МРВИЦЕ

- КОЛИКО је јапије смрче, бора и јеле, као и техничког и огревног дрвета букве извучено из Муртенице, а планини и селима се враћају – само мрвице? - питање је које годинама поставља Милован Милојевић, из Беле Реке.- Кроз планину је неопходан тврд и сигуран пут, али не да се гради из плитке општинске касе, већ да кесу дреше држава и шумска газдинства, која овде деценијама скидају кајмак! 

МУРТЕНИЦЕ, МОЈА ОКУЋНИЦЕ 

У засеоцима планине често се чује изрека, а и пева „Муртенице, моја окућнице“. Једно предање каже да се неки хајдук, што се тамо скривао, том песмом у осами разговарао.Сељаци подсећају да им куће у гору зарастају, а на питање докле им је окућница, одговарају:

– Докле се чује секира!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš zlatibor murtenica put


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.