Горском цару дупли оброци (фото)

zlatarinfo.rs (Dragoljub Gagricic) 05. децембар 2016. године Природа Коментари

Zlatarinfo logo Хране га, па не дира стоку и пчелињаке (Фото: Удржење „Јадовник“)

Камере чувара природе на Јадовнику бележе да ни трећи снег ове јесени није отерао медеведе у зимовнике. Круне кукуруз и у „ресторану за орлове“ мезете плећке угинуле стоке, купећи залихе сала.

Камере са стабала смрча на Кашану, вису Јадовника од 1.307 метара, забележиле су последњих дана новембра учестале ноћне посете медведа. Долазе по оброке у овдашњем „ресторану за орлове“, а и празне оставе кукуруза њима намењене. 

- Ни трећи снег ове јесени, ни мраз мису отерали у зимовнике мрке медведе Јадовника и клисуре Милешевке. Још купе сало за зимски сан и са залихама изгледају као лопте.Хранилицу од 40 килограма кукуруза испразне за два-три дана, а јесенас им је то била мера за две-три недеље, – казује Вјекослав Јоксимовић, из Удружења „Јадовник, оаза нетакнуте природе“, које брине о специјалном резервату природе „Клисура реке Милошевке“.

Самотњак - медвед на хранилишту у касним ноћним сатима Самотњак - медвед на хранилишту у касним ноћним сатима

Пратећи трагове, планинци су прошле зиме открили да су медведи отишли на “спавање“ тек у јануару, а пробудили се другог дана по Сретењу.Био је то, кажу, знак лаке зиме, а сада се нико, пак, не усуђује да по тим „нишанима“ даје временску прогнозу.

После оброка - „меца@ је мало одремао и отопио снег После оброка - „меца@ је мало одремао и отопио снег

Пре седам година започео је пионирски подухват ентузијаста да на Јадовнику хране звериње и ретке птице. Годшње се, према речима Нека Јоксимовића, председника Удружења, изнесе тона житарица и довозе стрвине, тела угинулих домаћих животиња и део кланичног отпада. Савремена опрема омогућила им је да из оближње базе видео-надзора на Кашану, у пријепољском селу Милошев До, прате блиске сусрете комшија из станишта на планини.

- Уз „записе“ како круне кукуруз и мезете плећке стоке, камере су забележиле тренутак кад се горски цар нађе очи у очи са два вука, па се грдосија, ипак, повлачи, остаје празних канџи и уступа им месо бика, које је покушавала да одвуче у брлог. У свом забрану, код хранилица где круне кукуруз са клипова, медведи понекад одремају, па испод њих окопни снег – подсећа Вјекослав Јоксимовић на слике из јадовничке дивљине.

На последњим снимцима, очитаним са фото-замки - провејава снег, а два медведа долазе и бирају оброке понуђеног „менија“ по устаљеном распореду - први око „дневника“ увече, како кажу мештани, а други у два сата иза поноћи. 

Сусрети - вук и медвед очи у очи, „ратују“ око плена Сусрети - вук и медвед очи у очи, „ратују“ око плена

- У клисури Милошевке и на коридору Јадовник - Ћетеница – Правошева у Златару најчешће се виђају самотњак, медвед староседелац и мечка са младунчетом, док их је по један у шумама Дубочице и на изворишту Увца у Гоњу. Да ли је то само „њихова територија“ или има „дошљака“, нисмо уочили - истиче Јаксимовић.

у неравноправној борби курјак одступа у неравноправној борби курјак одступа

Чобани, дрвосече, рабаџије, берачи гљива и лековитих трава зебу од сусрета са горским царем. И кад понеко, причају, наиђе на отиске шапа на стаблу, на измет и трагове на шумском путу после кише, не диже се узбуна, већ се једино утврђују пчелињаци и штале, јер су „крупне зверке“ у близини. Медведи последњих година, тврде, не чине штете, а једино отресу понеку воћку.

Чланови „Јадовника“ брину о ретким врстама Чланови „Јадовника“ брину о ретким врстама

ГОЗБЕ НА ИНТЕРНЕТУ 

Даб би пратили кретање медведа и утврдили бројност врсте у овом крају, на Јадовнику планирају да са тимом стручњака Биолошког факултета, из Београда, поставе замке на стазама и богазама и окаче им огрлице које би слале сигнале на сателит. 

- Припремамао програм да, уз подршку донатора, „уживо“ преносимо догађања на хранилишту и гозбе орлова, медведа, вукова, дивљих свиња – истичу у „Јадовнику“.

Упорност Вјекослав Јоксимовић Упорност Вјекослав Јоксимовић

ЗИМОВАЊЕ У КЛИСУРИ

- Медведи зимују у брлозима и пећинама на западној страни резервата, испод Јакшића и Каћева, виђају их кад излазе да пију воду на Саставцима и Равништу, станишту Панчићеве оморике. Овде, иначе, људи ретко залазе, а на ободу клисуре, због гашења огњишта, све је мање кућа – кажу у Милошевом Долу

Клисура Милошевке – станиште звериња и птица Клисура Милошевке – станиште звериња и птица

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

jadovnik vuk medved


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.