Резерват Увац: Логери откривају миленијумске тајне

novosti.rs (Ј. МАТИЈЕВИЋ) 30. новембар 2016. године Природа Коментари

Zlatarinfo logo (foto: novosti.rs)

У Леденој пећини постављени сензори - мале климатолошке станице - за важна научна истраживања. Инструменти "бележе" мерења свака два сата, а читање података је на месец дана.

МАЛА климатолошка станица - логер, која ће стручњацима давати податке важне за научна истраживања, постављена је недавно у Леденој пећини, највећој у Специјалном резервату природе "Увац". Ово је први пут да се такви уређаји инсталирају у некој од пећина Увца, а послужиће за многобројна спелеоклиматолошка истраживања.

Како каже руководилац овог научног пројекта, магистар Данко Јовић, из Завода за заштиту природе Србије, осим у Леденој, логери ће убрзо бити постављени и у Ушачкој, а потом и у Баждарској и Тубића пећини. Тако ће, наредних година, очитавање података са свих логера, научницима омогућити да открију неке од миленијумских тајни једног од највећих пећинских система у Србији и на Балкану.

- Постављање логера у Леденој пећини део је мултидисциплинарних спелеоклиматолошких истраживања у Специјалном резервату природе "Увац" - објашњава Јовић. - Сонде инструмената које смо поставили мериће температуру, релативну влажност ваздуха и концентрацију угљен-диоксида у пећинама, а сви параметри биће забележени у јединици са меморијом и дисплејом. Мерења ће се у почетку "бележити" свака два сата, а читање података обављаћемо на месец дана.

Логери у Леденој пећини (foto: Д. Ћировић) Логери у Леденој пећини (foto: Д. Ћировић)

Сам пројекат, по речима нашег саговорника, започет је прошле године.

- Реч је о морфохидролошким, палеонтолошким, биолошким и археолошким истраживањима пећина Увца - каже Јовић. - Посебно нам је важан наставак спелеоморфолошких истраживања Ушачке, Ледене, Баждарске и Тубића пећине, као и започињање систематског праћења свих могућих параметара у њима. Зато су, осим стручњака Завода за заштиту природе Србије, у пројекат укључени и Министарство пољопривреде и заштите животне средине, као и запослени у Резервату "Увац".

Специјални резерват природе "Увац" чувен је, пре свега, по укљештеним меандрима ове реке, али и као највеће станиште белоглавог супа на Балкану и у Европи.

- Посебна вредност кањона Увца су и многобројне пећине које по величини варирају од поткапина до Ушачког пећинског система, највећег познатог система пећина у Србији - кажу у Специјалном резервату "Увац". - Сам Ушачки пећински систем дуг је 6.185 метара. Чине га Ледена и Ушачка пећина, као и једна јама чији су канали међусобно повезани. 

СЕИЗМИЧКИ СЕНЗОРИ

КЛИМАТОЛОШКЕ станице, односно логери, постављени у Леденој пећини кањона Увца, нису једини "уређаји" који у пећинама очитавају различите параметре, важне научницима. Пре њих, температурни сензори постављени су у Ресавској пећини, а сеизмички у Ресавској и пећини Рисовачи.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

specijalni rezervat prirode uvac ledena pecina


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.