Интервју: Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош

Ana Vuković 03. новембар 2016. године Политика Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Радосав Раде Васиљевић, председник општине Нова Варош (фото: Ана Вуковић)

После нешто више од месец дана неизвесности чини се да се нова власт у Новој Вароши коначно „раскомотила“ у својим фотељама. Финта напредњака са блокирањем рада општинске изборне комисије и верификације два спорна мандата није успела, па је владајућа коалиција Група грађана „Нови људи за Нову Варош“ - ДС - Нова Србија, напокон добила два недостајућа одборника. Прво скупштинско заседање у овом саставу заказано је за понедељак, али нова владајућа гарнитура увелико је отпочела посао. У паузи између састанака са шефом делегације Европске уније Мајклом Девенпортом и заштитником грађана Сашом Јанковићем, нови председник општине Радосав Раде Васиљевић у ексклузивном разговору за „Златаринфо“ осврнуо се на будућност Нове Вароши, али и на „реликте прошлости“ који су наслеђени од претходне власти.

Прва ставка у вашем предизборном програму, када је реч о буџетској политици, било је обећање да ћете порез на имовину и објекте смањити за 50%. Колико је тако нешто реално, односно, на којој страни ћете надокнадити добит, ако се одрекнете половине приноса од пореза?

Да, ми смо у предизборној кампањи обећали грађанима да ћемо за педесет посто смањити порез, али првенствено порез на земљу. Од пореза на имовину, на годишњем нивоу у општинску касу слије се негде око 40 милиона динара и то што ћемо смањити порез на земљу неће толико погодити општински буџет, али ће бити много битно за пољопривреднике на селу који ионако тешко живе и једва састављају крај с' крајем, па њима сваки динар много значи. Порез на имовину, на стамбени и квадратни простор не можемо смањивати, али можемо порез на земљу и цене воде. Цене за комуналне услуге на селу поништићемо већ у понедељак на Скупштини. Тамо ћемо оставити контејнере, а ко жели да их користи, нека их користи. Комунално предузеће ће то чистити о трошку општине, а не о трошку суграђана. За правна лица ће ти рачуни остати, али ће се за физичка лица укинути.

Да ли то значи да ће можда правним лицима рачуни бити повећани да би се то надокнадило?

За правна лица остају исте обавезе према комуналним службама. Да надоместимо тај приход који убирамо по основу одношења смећа људима са села, повећаћемо порез на луксуз, на викендице, пловила као што су чамци... које немају сви грађани већ само они најбогатији. Њима није тешко да то плате а нас није срамота да им наплатимо.

Подршка останку младих на селу и смањење тренда одласка становника је једна од ствари за које се залажете. Како мислите то да реализујете?

Борићемо се за нова радна места јер само тако можемо сачувати омладину у нашем граду. Ми подржавамо добре пројекте које је претходна власт започела а то је на пример отварање ове фарбике на Кокином Броду са турском компанијом, која до почетка ове године има обавезу да запосли 70 људи, а до почетка следеће још 70, што је укупно 140 радних места.

Што се тиче „Обућаре“ у преговорима смо са једном компанијом која у Србији има 600 запослених. Они су прво дошли да провере да ли имамо довољно радника текстилне и обућарске струке. Ја сам већ са Завода за запошљавање покупио податке људи који би могли да раде у новоотвореној фабрици обуће да их уверим да имамо капацитет радне снаге, а они ће да озбиљно крену у реализацију отварања фабрике италијанских ципела. У тој фабрици први дан ћемо имати 60 радника, иксључиво девојака и жена. На тај начин доћићемо у ситуацију да запошљавамо младе људе и као општина имаћемо обавезу да једног супружника из брачне заједнице која се склопи у Новој Вароши запослимо, да бисмо их тако мотивисали да овде остану.

Даваћемо и неке подстицаје и кредите за самозапошљавање, за отварање нових самосталних радњи и малих предузећа а све то само да нам народ не одлази преко Борове Главе.

Неке од ствари за које се залажете не можете спровести без подршке са републичког нивоа. Такви су на пример - унапређење примарне дијагностике пацијената и очување мреже школа, што спада у надлежност ресорних министарстава. Да ли Ви можете да рачунате на подршку републике за то, али и за друге пројекте?

Не видим разлог за лошу сарадњу са министарствима јер они добро знају да имамо огромну подршку грађана Нове Вароши и да ја не припадам ни једној политичкој партији. Мислим да нема разлога да било који министар стрепи од мене. Верујем чак  да је свима њима драго да сарађују са неким кога народ поштује и воли и сигуран сам да ћемо ми бити добродошли у свако министарство ако тражимо да урадимо нешто нормално у нашој општини.

У једном од Ваших првих интервјуа рекли сте да можда у неком тренутку Ваша власт подржи републичку власт на челу са премијером Вучићем, али у последње време гост вам је све чешће Бошко Обрадовић...

Ми се бавимо локалном политиком, а Бошко Обрадовић је народни посланик. Поштујемо га зато што га је народ бирао, а и он има једног одборника у нашој коалицији, без кога данас не би било ове власти. Против Српске напредне странке у Београду апсолутно никада нисам ништа рекао нити ћу. Поштоваћемо сваку Владу – то је наша Влада, и ми немамо другу. Док смо ми овде ко год да је чини имаћемо максималну сарадњу са њима. Ако они буду подржали Нову Варош парама и пројектима подржаћемо и ми њих на републичком нивоу на првим наредним изборима.

Претходних месец и нешто више дана били су бурни и неизвесни за власт ваше коалиције. Било је ту бројних предомишљања. Ви сте и направили власт тако што је једна посланица прешла на вашу страну. Онда у овој ситуацији са Општинском изборном комисијом било је давања па повлачења оставки. Колико Ви можете да гарантујете људима стабилну власт и да се таква предомишљања убудуће неће дешавати?

На изборима 24. априла очекивали смо да ћемо победити Српску напредну странку. С обзиром на то да су они имали све полуге власти, имали доста прљаву кампању, буџет, Дирекцију из које су потрошили преко 150 милиона за асфалтирања, тампонирања и бетонирања, Центар за социјални рад који је суграђане помагао једнокатним помоћима... ја сам се заиста зачудио какав смо резултат направили поред све те машинерије. Пошто су били мало бољи него ми, направили су танку већину, али знали смо да то не може дуго да траје.

Њихова одборница Гордана Кхоитуар је била незадовољна јер је коалициони партнери не уважавају па је тако постала самостални одборник и саставни део нашег тима иако се никада није одрекла политике Српске напредне странке на нивоу републике. Све приче око куповине одборника су потпуно неистините. Српска напредна странка је била јако револтирана и желели су да нас некако омету, па су успели да своје људе из Општинске изборне комисије наговоре да поднесу оставке иако то по закону није могло.

Изборна комисија је радно тело скупштине које се поприлично добро плаћа парама нововарошке сиротиње и чини је 13 чланова од којих је један у Црној Гори и никада није долазио на састанке. Ових 12 људи је нашу општину коштало милион и 605 хиљада динара за само десетак састанака које су имали током избора. Они су имали обавезу да се састају и наредне четири године, али су покушали да нас саботирају. У томе и јесу успели јер је било доста ствари које смо у међувремену могли да урадимо. Имамо доста наслеђених обавеза, доста неизмирених рачуна, али без ребаланса буџета тиме нисмо могли да се бавимо. О томе је требало да се одлучује још пре месец дана, али ће се на Скупштини наћи у понедељак. Ми смо имали сигурна 4 члана – два Групе грађана и два Демократске странке а до још три смо лагано дошли, објашњавајући људима о чему се ради. Они су видели да смо ми у праву и послушали нас па повукли своје оставке иако су били чланови СПС-а и СНС- а. Ови други су се огрешили о закон, узели су огромне паре а нису радили то што морају да раде и обрукали су се пред грађанима. 
Не плашимо се, немамо никаквих проблема. Већина јесте танка, али сигурна. Ја верујем у те људе. Они никада нису дошли у дилему да ме издају и да подрже другу страну, па сам апсолутно уверен да ћемо издржати до краја. 

Из неког од Ваших првих интервјуа који сте дали по доласку на позицију председника општине, стиче се утисак да претходној власти највише замерате то што су вас избацили из коалиције и заменили СПС-ом...

Добрим делом сте у праву. Остале су те закопане секире још из периода од пре 4 године. Да није било наше групе грађана, СНС никада не би дошао на власт у Новој Вароши. Ми смо тада направили ту „на жилет“ већину, пола града нас је тада мрзело, али смо ипак подржали СНС пре формирања Владе у Београду. Били смо с њима у коалицији десет месеци, а ја сам тада био заменик председника општине. Многе ствари нисам подржавао, јер нисам ушао у политику да бих се ту бавио бизнисом. У власт сам ушао због части, а не због власти. Тада сам се замерио са њима и они су ме „шутнули“ и увели СПС да би наставили даље са радом. Знао сам да ће им се то обити о главу, што се и десило на првим наредним изборима 2016. године. Ми смо сада ту где јесмо, а они су у опозицији. Истина је да смо им све то замерали и да смо чекали да им се реванширамо. Сада је један - један, а шта ће бити даље, видећемо. 

Осим те неуспешне коалиције са бившом власти, које њихове пројекте издвајате као најпроблематичније и шта ће бити с њима?

Најпроблематичнији њихов пројекат је огроман уложен новац у хотел „Панорама“. Критиковали смо их још кад су кренули са улагањем јер је то потпуно противзаконито и не постоји ниједна општина у Србији која у свом власништву има хотел. Закон не дозвољава да општина паре из буџета улаже у било чији објекат.

Они су уложили око 150 милиона из буџета. Бунили смо се зашто, ако то раде, не доносе неке паре из државе пошто имају ту спрегу са републиком. Жао нам је нашег буџета јер имамо много пречих ствари – села су нам запуштена и до неких ни дан данас не може ни да се приђе, а ми улажемо толики новац у туђи објекат, који је после продат за 380 хиљада евра са обавезом да „Рекреатурс“ плати нашој општини обештећење од 44 милиона. А шта ћемо са оних 110 милиона?

Да ли је тих 110 милиона цена развоја туризма  грађани ће проценити на неким наредним изборима, али за мене су то бачене паре. Наша обавеза је да се отимамо око послодаваца са стране да они донесу свој новац а да ми омогућимо инфраструктуру, тј. асфалтирамо путеве, доведемо воду, струју... За улагање нашег новца имамо много прече ствари.

Имамо негативно искуство од пре десет година када смо уложили у жичару око 3 милиона евра, а онда је издали за динар на 15 година. Не желимо да настављамо такву праксу и сигурно ћемо раскинути уговор са жичаром, а даље се нећемо бавити тиме да улажемо новац у туђе објекте.

Ако будете раскинули уговор, да ли ће општина морати да плаћа неке пенале?

Ако су две особе склопиле уговор на било који период па је једна незадовољна, има право да раскине уговор. Ми смо потпуно незадовољни овим што су они пре нас направили јер је смешно да издамо толики капитал за један динар. Али ево већ долази зима, а највећа је штета да жичара не ради, да народ долази а да не може да скија. Ове године можда нећемо, али догодине сигурно раскидамо уговор.

Да ли се може урадити нешто са „Панорамом“?

„Панорама“ није наш објекат, већ објекат „Рекреатурса“ и они су то продали. Сада чекају да њихов купац измири обавезе и онда да преузме хотел када општини исплате обештећење од 44 милиона. 

Пре неколико дана потписали сте уговор са турским инвеститором у „Инову“, коју је излицитирала још у фебруару. Ко је прецизирао уговор о закупу?

Услове су прецизирале обе стране и турска компанија и општина. Ту смо били јако обазриви. На њима је да запосле 140 људи за две године, али они неће да приме раднике који нису најмање 6 месеци на Заводу. Нама то не смета јер нам је само битно да се смањи незапосленост.

Да ли је на томе радила ваша власт или претходна?

Учестовали су и они и ми. Одлука је донета на Скупштини на којој је учествовала и наша група грађана која је тада била у улози опозиције, јер када су у питању нова радна места, тада се удружимо сви. Тада сам причао да је можда било боље да фабрику дамо тако да нам се плаћа месечна рента, али мислим да није лоше ни овако. Наш интерес је да се радници запосле, а приход од њихових самодоприноса, пошто је фирма пререгистрована из Прибоја у Нову Варош, сада ће ићи у буџет наше општине.

Које пројекте прошле власти, осим поменуте „Обућаре“ сматрате успешним и да ли ћете наставити са њима?

Наставићемо са запошљавањем у „Обућари“ и Инови у чијој је куповини учествовала стара власт. Наставићемо са развојем туризма и са субвенцијама које су они давали малим и средњим предузећима односно самосталним занатским радњама. То што смо ми дошли на власт не значи да су они све лоше радили. То што је било добро, ми ћемо наставити да радимо, а оно што је било лоше увешћемо у законске оквире.

Чини се да је претходна власт имала идеју да Комунално предузеће постепено угаси пребацујући задужења на новоосновано предузеће „Енергија“. Шта ћете ви урадити по том питању?


Претходна власт је желела да угаси све што је постојало у овој општини. Комунално предузеће је окосница функционисања једног града и без њега не можемо имати ни производњу и дистрибуцију воде, ни чишћење, ни поправку улица... Учинићемо све да том предузећу помогнемо иако су они у незгодном тренутку јер су наследили проблем који се годинама вуче. Пре десетак година узели су мазут из робних резерви и сада наше комунално предузеће дугује око седам милиона динара. Гледамо како да им помогнемо јер су они тај мазут потрошили, а нису стигли да плате јер имају много ненаплаћених потраживања. Комунално би било блокирано и ове године, али сам се и ја укључио као председник општине да замолимо те људе из Новог Сада да нам дају времена како бисмо после ребаланса буџета један део новца издвојили до Нове године да им плаћамо дугове јер је сређено комунално предузеће у интересу грађана.

А шта ће бити са „Енергијом“?

Да сам се ја питао „Енергију“ бих основао у оквиру Комуналног предузећа и они би имали једног директора и можда неке службе за наплату и одржавање система за грејање. Оснивањем овог предузећа као засебног добили смо још једног директора и још једно рачуноводство, а све о трошку грађана. То смо наследили и сад морамо да наставимо – можемо да смањимо тај број запослених, или оставимо исти број или да све то угасимо, али ће све то бити по леђима наших грађана. До тога не би дошло да је све било у склопу једног предузећа.

Једно од ваших предизборних обећања било је и да ће месне заједнице добити могућност да самостално одлучују о пројектима на њиховој територији. Да ли у месним заједницама постоји довољно кадрова који су способни да доносе такве одлуке?

Мислим да месне заједнице морају да имају савете који одлучују о проблемима у њиховом селу. Немогуће је да ја као председник општине знам шта треба да урадим у Дражевићима или било где другде, боље од мештана који тамо живе. Они треба да праве приоритете пројеката, а да им ми помажемо у изградњи. Нови Закон о финансирању месних заједница ипак подразумева да месне заједнице морају достављати своје финансијске планове, а с обзиром да ту немамо довољно стручних људи, то морамо радити ми као општина, али на предлог људи који их заступају. Расписаћемо изборе у свим месним заједницама како бисмо добили нове чланове који би сарађивали са нама. 

Када је реч о општинском нивоу, какво је стање са стручним кадровима? 

Наследили смо кадар и готово ништа не можемо да променимо јер је држава забранила нови пријем радника у јавна предузећа. 

А шта је са људима на извршним функцијама као што су Центар за социјални рад, Дом задравља...

Њих поставља министарство на предлог локалне самоуправе, односно, ако затражимо смену ми шаљемо предлог, а министарство даје сагласност. То не иде тако брзо, али углавном није било проблема без обзира ко је владао на нивоу општине, а ко на нивоу републике. Кад год је општина то затражила, сагласност је стизала – пре или касније.

Планирате ли да их смењујете?

Ако овако наставе да раде, односно да не раде, а овај пут мислим на директора Центра за социјални рад, требало би да их сменимо. Она је и коловођа ове ујдурме око изборне комисије тако да не заслужује да буде директор ако се бави таквим стварима.

Кад смо код Центра за социјални рад шта ће у будућем периоду бити са социјалним давањима?

Закон је ограничио многе ствари, а ми дајемо једнократне помоћи људима који имају приходе испод седам, осам хиљада динара и не раде нигде. Потрудићемо се да таквих буде што мање, а отварањем фабрике на Кокином Броду и „Обућаре“ многи од њих ће имати прилику да добију посао и престану да буду корисници Центра за социјални рад.

Намеравате ли да у наредном периоду доведете неке младе и успешне људе који живе у другим местима, да би тако појачали кадар?

Размишљамо у том правцу само нас закон спутава јер је број запослених ограничен. Покушаћемо преко Регионалне развојне агенције и уговора о раду да ангажујемо младе људе да се појачамо. Поготово мислим на појачање Канцеларије за економски развој, јер преко тих пројеката могли бисмо да добијемо новац како од државе, тако и од европских фондова. 

Претходној власти једна од кључних ставки у развоју града био је туризам. Да ли ви можда имате неку приоритетнију област коју ћете развијати?

Као и сваки досадашњи председник општине и ја сам везан Стратешким планом наше општине који подразумева развој туризма и пољопривреде. Ми немамо право да од тога одустанемо, иако сматрам да треба да појачамо средства за пољопривреду. Ако смо издвојили 40 милиона за развој туризма није поштено да за пољопривреду буде издвојено само 15 милиона. У најави имамо новог инвеститора који планира да направи хотел од шездесет лежајева преко пута полигона и надам се да ће се са тим кренути наредне године. Када је у питању пољопривреда обећали смо да ћемо помоћи домаћинима који држе крупну стоку издвајањем новца за бесплатно осемењавање музних крава, док ћемо у селима у којима нема музних крава давати саднице боровнице, малине, купине...

Откуд новац за то?

Издвојићемо из буџета. 

Да ли ће нека друга ставка трпети због тих давања?

Ми више немамо „Панораму“ и надам се да ће она ускоро бити продата и да ће та агонија ускоро бити окончана јер је то за општину најбоље. Средства која су досад издвајали у ту сврху усмерићемо на развој туризма на неки другачији начин и на развој пољопривреде.

Намеравате ли да наставите са одржавањем манифестације „Златарфест“?

„Златарфест“ је сада позната манифестација и постаје већ традиционална. Морамо да то наставимо, јер нашим доласком на власт ништа не сме да нестане већ само да опстане и да се прошири. Из „Златарфеста“ ћемо издвојити манифестацију која се звала „Златарска сиријада“. То треба да остане истог датума, али Сиријада мора да се одржава у селима која су позната као села која производе најлепши сир у Србији. Она ће тако остати у Божетићима, а „Златарфест“ у Новој Вароши.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

intervju predsednik opstine radosav rade vasiljević


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.