Дан општине без спортских приредби

zlatarinfo.rs (Dragoljub Gagricic) 27. октобар 2016. године Друштво Спорт Коментари

Zlatarinfo logo Несхватљив пропуст: годинама изостају спортска надметања – градска дворана

Изостају турнири и надметања иако град има две спортске дворане, 15 клубова и годишње за спорт издваја преко 20 милиона динара?! Изговори о недостатку термина, лигашким такмичењима и трошку – не пију воду!

И овогодишњи Дан општине, 1. новембар – протећи ће без спортских приредби?! Празник у славу и част ратника, датум којим се обележава дан кад су 1912. године ослобођени Нова Варош и Стара Србија од петовековног турског ропства – лишен је спортских сусрета, турнира. Ако због временских прилика нису могућа надметања на спортским борилиштима на отвореном, а зашто она изостају у две спортске дворане и кад град има петнаестак клубова, за спорт се годишње из буџета издваја преко 20 милиона динара?

За несхватљив пропуст, који се понавља годинама, организатори овогодишње прославе Дана општине правдају се кратким роком за припрему богатијег програма (због смене власти), па и спортских активности. У Спортском савезу су још раније рекли да се у току лигашка такмичења, па је турнир тешко организовати...

А зар се средином недеље није могао наћи термин и екипе из окружења за, на пример, одбојкаши, кошаркашки, рукометни, шаховски турнир...Чудне су и тврдње да би то био трошак, издатак. Будалаштине су то?! Таман посла да је то расипање пара, ако се имају у виду неки издаци клубова...?!.

Колико су у праву људи блиски спорту или познаваоци овдашњих прилика кад кажу да од спортских приредби за Дан општине НЕМА НИШТА – док „ведре и облаче“ неки спортски радници, да неће прихватити предлоге које нису њихова иницијатива... С друге стране, како подсећају они, не може се рачунати на низ клубове док су у њима појединци који гледају уске интересе, а не и друштвену потребу и обавезу укључивања младих у шири спектар активности, који не маре за напредак и углед града. У неколико клубова, пак, кажу да не зависи од њих, већ од Спортског савеза и локалне власти.

Па зар обележавање Дана општине, који би требало да буде празник свих грађана, а не само владајуће гарнитуре, треба да зависи од страначких уверења, политикантских ставова, личних ћефова, интереса, удворичког менталитета понављача (из) историје...?!

Пртен програм – једина активност свечана академија Пртен програм – једина активност свечана академија

Стара мудрост каже: није крив (луд) ко поједе двете колача, него ко му их да!

Удружење потомака ратника 1912-1918. године је још пре неколико година упозорило на сенке у обележавању – 1. новембра. Наиме, на овај историјски међаш се не подсећа како то заслужују јунаци који су донели слободу. Чини се то, углавном, узгред, понекад траљаво и пртено, до ове године без полагања венаца, нема ни спортских приредби, док су ретки културни програми, а овај дан се у школама и не помиње. Зато је и затражено да се, уместо оскудног, чиновничког протокола на свечаној академији, благовремено приступи припреми озбиљног програма у славу и част ослободилаца - са освртом на историјске чињенице, уз културно-спортске садржаје. 

Упућене су и сугестије – ако неко не зна, нема идеја - па нека пита, види како се то ради у Чајетини, Ужицу, Чачку, Ћуприји, Мионици...Културни програми – вечери сећања, рецитали, приредбе, изложбе, промоције књига, литерарни и ликовни конкурси, музички, драмски и други садржаји у оквиру Новембарских свечаности требало би да трају, можда, два-три дана уочи и након централног догађаја – свечане академије. Наравно, треба да су плод рада и годишњих програма буџетских установа – Дом културе, Библиотеке, Завичајног музеја и школа, као и удружења грађана, а не да се чека 1. или 10. октобар, па онда наврат-нанос – пабирчи и крпи програм и падај на том испиту.

Очито је да се другачије мора мерити учинак оних што примају плате са народне грбаче и задужени су за презентацију и чавање баштине, културне, образовне и спортске активности и достигнућа у општини. Свакако да под лупом мора бити и рад њихових надзорних одбора. Ако, пак, неко неће или је ладолеж и у страначкој заветрини – нека пољуби посао и остави га! Има ко ће!

СРЕЋНЕ ОКОЛНОСТИ

Две су срећне околности у обележавању Дана општине. Прва је да град има КУД и фолклорни ансамбл и тамбураше, те, најчешће, они носе терет академије. Друга околност је да се мењају гарнитуре на власти, а са њима и гости и посетиоци у Дому културе, па им, можда, не досади годинама исти програм?! 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dan opštine sportski savez


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.