Општина Сјеница аплицирала је пројектом за кандидовање технологије припреме сјеничког сира за УНЕСКО листу нематеријалног културног наслеђа.
Према речима помоћника председника општине Мустафе Балтића могући бенефити од овог пројекта су бројни, како за произвођаче тако и за читаву локалну заједницу.
„Ако причамо о значају, треба напоменути да су користи бројне. Пре свега то је спречавање нестанка производа утапањем у индустријске и неквалитетне сиреве, спречавање злоупотреба, брендирање и промовисање ексклузивности и квалитета, а самим тим би се повећали пољопривредни и туристички капацитети сјеничког краја“, тврди Балтић.
Председник скупштине општине Сјеница Мухедин Фијуљанин је истакао да је заштита традиционалних вредности важна, јер се на тај начин чувају посебности овог краја, али се и приближавају другима.
„Сјеница је већ постала препознатљива на туристичким мапама не само Србије и региона, већ и Европе и читавог света, а свакако да ће заштита технологије израде сјеничког сира бити додатни замајац у развоју туризма и читаве општине“, рекао је Фијуљанин.
Кандидатуру је припремила општина Сјеница у сарадњи са Етнографским институтом из Београда, док ће мониторинг вршити Регионални центар за развој пољопривреде и села.
„Лабораторија Регионалног центра за развој пољопривреде и села доказиваће и контролисати квалитет сира као и технологију производње и тиме даје додатну вредност што је циљ овог пројекта“, казао је директор Регионалног центра Есад Хоџић.
Разматрање кандидатуре сјеничког сира за УНЕСКО листу нематеријалног културног наслеђа очекује се у децембру месецу ове године.
Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.
Коментари
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.