Нова Варош: Стигао покретни мамограф

glaszapadnesrbije.rs 18. октобар 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Покретни мамограф стигао је у двориште нововарошког Дома здравља, а у наредним данима све жене старости од 50 до 70 година моћи ће да ураде бесплатан мамографски преглед. Прегледи ће се обављати сваког радног дана од 9 до 17 сати, а акција таје до 10. новембра. Ова акција организована је у сарадњи са нишким Институтом за радиологију КЦ и ужичким Заводом за јавно здравље.

„Од 1500 жена колики је обухват у овој старосној популацији, преглед је до сада заказало око 1000“, каже директор Дома здравља др Бранко Поповић.

За мамографски преглед није потребан упут, већ само здравствена књижица која не мора бити оверена.

„На подручју Златиборског округа рак дојке се открије у просеку код 1300 жена, а у нововарошком крају у око 8 случајева“, рекао је начелник диспанзера за жене др Горан Михаиловић.

Иначе, покретни мамограф је последњи пут у Новој Вароши био стациониран 2013. године, када су прегледане 702 жене, а код њих 10 је откривен карцином у раном стадијуму.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.