Наредба инспектора: Склањај спомен-плочу!

zlatarinfo.rs (Dragoljub Gagricic) 04. октобар 2016. године Друштво Коментари

Sa otkrivanja spomen-ploce na cesmi u Zlosnici Са откривања спомен-плоче на чесми у Зложници, у недељу (фото: Драгољуб Гагричић)

Комшије Мандићи огорчени што је „на њиховој чесми“, без општинског одобрења, подигнут белег ратницима 1912-1918. године и Здравку Ђ. Шапоњићу (1891-1953), Солунцу и носиоцу Карађорђеве звезде.

Непуна два дана након што је откривена спомен-плоча ратницима на Шапоњића чесми у Злошници, украј пута Нова Варош - Акмачићи – Божетићи – Ивањица, јутрос је стигла наредба комуналне инспекције Нове Вароши да се – мора уклонити!

Спомен-плоча је откривена у славу и част јунацима одбране Србије 1912-1918.године и Здравка Ђ. Шапоњића (1891-1953), из Вилова, Солунца и носиоца Карађорђеве звезде (о чему је писао наш портал у тексту „Потомци подигли белег јунаку са Дрине“).

У записнику, који је срочио комунални инспектор Вукоман Топаловић, у присуству странке Владислава Шапоњића, једног од организатора акције, наводи се да је инспекција изашла на лице места „по писменом захтеву Недељка, Михаила, Љубомира и Миланка Мандић у име породица Мандића“. Уз констатације о постављању мермерне плоче величине 55х44 центиметара, преноси се текст записа,а инспектор закључује:

  • Плоча је постављена без одобрења надлежног органа Општинске управе и иста се мора уклонити.
  • Чесма је на путном земљишту, све је рађено уз сагласност Дирекције за изградњу – од уклањања неколико стабала смрча, до проширења простора око чесме и подизања паркинга – одговара Владислав Шапоњић, синовац Солунца Здравка Шапоњића, ратника Ибарске дивизије, коме је подигнута спомен-плоча.

Шапоњић наводи да ће се са рођацима, учесницима у акцији одуживања дуга прецима и уређења чесме која је често била ругло, жалити на решење комуналне инспекције, а ангажоваће и адвоката. Решење ће му, најавио је Топаловић, стићи за седам дана.

Записник – црно на бело о комшијском спору Записник – црно на бело о комшијском спору

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.