Kamena ograda kneza Milosa u Trudovu stara 180 godina

blic.rs (Zeljko Dulanovic) 30. септембар 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Knez Miloš pre 180 godina gradio je kamene ograde prema Otomanskoj carevini da bi Srbiju zaštitio od kuge.

Ostaci ovog srpskog zida i danas se mogu videti u okolini Nove Varoši. Mada je, koliko se zna, jedino ovde sačuvana i predstavlja dragocenog svedoka istorije, kamena ograda je zarasla u trnje i kleku, a za njene ostatke malo ko zna.

Podignuta je 1837., a zidali su je meštani kulukom i bez gunđanja, jer se sa knezom, zbog njegove preke naravi, nije bilo šaliti.

Proteže se kroz krš, sadašnjom međom između sela Donje i Gornje Trudovo na desnoj obali Tisovice i liči na običnu ogradu od naslaganog kamena kakvu meštani u ovom kraju podižu oko svojih imanja.

- Kada je kuga najozbiljnije ugrozila Srbiju, knez Miloš je naredio da se duž cele granice postavi ograda od plota, proseka ili na način koji najbolje odgovara terenskim uslovima. Narod je, uplašen strahom od kuge, podigao graničnu ogradu bez roptanja, a njeno održavanje kulukom bilo mu je stalni teret - navodi Novak Živković u knjizi "Užički neimari".

Zbog granica koja je iscrtana padinom Prisoja posle drugog hatišerifa 1833, meštani Donjeg i Gornjeg Trudova su sve do balkanskih ratova 1912. godine živeli razdvojeni u dve države.

- Kamen iz ograde meštani su poslednjih decenija mleli u frakciju za zidanje kuća, tako da joj danas ili nema traga ili se vide samo temelji. A naši stari su pričali da su zbog ograde na granici nekada imali mnogo problema. Tako je, kažu, mladoženja iz Topalovića u Donjem Trudovu morao sa svatovima da po mladu jaše više od pet sati preko Javora, mada je od svoje kuće mogao iz ruke da baci kamen u njeno dvorište u susednoj Debelji - kaže Jordan Džekulić iz Gornjeg Trudova.

Mada joj danas u Prisoju skoro nema ni traga, knjazova kamena ograda između dva Trudova kao da nikada nije ni srušena. Između dva sela još nema kvalitetnog puta, a meštani su sve do letos do komšija u susednom selu mogli jedino pešice, planinskom stazom zaraslom u trnje.

- Naše pretke je razdvajala granice i kameni zid, a nama je pre šest decenija Zlatarsko jezero potopilo put i odseklo nas od sveta, pa smo do prvih komšija iz Gornjeg Trudova putovali obilazno i do 60 kilometara. Zbog toga smo letos platili ko je koliko mogao, da buldožerom prokrčimo put. Do komšija u susednom selu sada putujemo svega tri kilometra traktorima i terencima, a opština je obećala pomoć da se put uredi i za putnička vozila - kaže Drago Topalović iz Donjeg Trudova.

"Turčijaši" i "Obalaši"

Mada je davno izbrisana, "stara granica" još živi u narodnom sećanju, a stalna je i inspiracija meštanima u svađi i šali.

- Ovi iz Donjeg Trudova za komšije u selima preko stare granice pogrdno kažu da su "turčijaši" kako bi nas podsetili da smo skoro vek duže robovali pod Osmanlijama. Ni mi njima ne ostajemo dužni, pa ih zovemo "obalaši" - kažu u Gornjem Trudovu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

trudovo knez milos kameni zid


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.