Изложба о животном путу војводе Бојовића

zlatarinfo.rs (Dragoljub Gagricic) 28. септембар 2016. године Друштво Варошани Коментари

Zlatarinfo logo Изложба „Знамења  славе и части“ у Дому војске Србије

Експонати сведоче о каријери од 46 година под заставом отаџбине.

У свечаној сали Дома војске Србије у Београду 30. септембра биће отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“. Изложбу организује Медија центар „Одбрана“ у сарадњи са генералним секретаријатом председника Републике Србије и Народним музејом из Чачка.

Поред колекције од 26 одличја, коју је, испуњавајући завет војводиног сина Добросава, 56 година чувао Коста Ракић (94) и недавно предао у аманет српском народу, биће изложене  фотографије, документа, лични  предмети, униформе и оружје и друге драгоцености из богате  заоставштине војводе Бојовића, коју је прикупио чачански Музеј, али и копије историјске грађе из других установа, чувара баштине.Неки експонати, сведочанства о војничком умећу и личној части у каријери од 46 година под заставом отаџбине, излажу се први пут.

На изложби, која ће бити отворена четири недеље, млади нараштаји и генерације којима славни војсковођа није смео да буде узор имају прилику  да се упознају са  путем који је Бојовић прошао од турског роба и златарског чобанчета, па  у шест ратова Србије -  од водника до  начелника  штаба Врховне команде и команданта Прве армије у пробоју Солунског фронта.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović izložba dom vojske


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.