Ордење војводе Бојовића у аманет народу

zlatarinfo.rs (Dragoljub Gagricic) 23. септембар 2016. године Друштво Варошани Коментари

Zlatarinfo logo Дуг према војводи – Коста Ракић и Томислав Николић (Фото Танјуг)

Коста Ракић (94) чувао породичну тајну 56 година и испунио завет. Скинуо сам с душе велики дуг према војводи – рекао Ракић, предајући колекцију од 26 одличја, за коју се веровало да је изгубљена.

Томислав Николић, председник Србије, отворио је изложбу „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ у сали Председништва. Одличја неправедно заборављеног, најмлађег српског војводе, учесника шест ослободилачких ратова Србије, за која се веровало да су изгубљена, коначно су угледала светлост дана. Непроцењива колекција од 26 одличја са повељама дар је Београђанина Косте Ракића (94).

- Тајну сам чувао 56 година, откад ми је последњи војводин син Добросав завештао драгоцености свог оца, да их сачувам и да, пре свега, не дозволим да допадну комунистичкој власти - рекао је Ракић, после свечане предаје знамења председнику Николићу, која су сада постала власништво народа.

Изложба – војвода Бојовић одликован 41. пут Изложба – војвода Бојовић одликован 41. пут

- Грађанима предајемо у аманет једну изузетну причу о, нажалост, мало познатом великану наше војне историје, војводи Петру Бојовићу. Последњих година улажемо велике напоре којима покушавамо да грађанима вратимо деценијама скрајнуто сећање на славу и победе Српске војске у Првом светском рату - рекао је Томислав Николић. 

У каталогу изложбе, који су припремили историчари уметности, кустоси, хералдичари и конзерватори - Радивоје Бојовић из Чачка и Марија Марић Јеринић и Миладин Марковић из Београда, истиче се да је славни војсковођа, начелник Врховне команде Српске војске и командант Прве армије у пробоју Солунског фронта, у официрској каријери одликован 41. пут.

Орден белог орла са мачевима Орден белог орла са мачевима

- Додељено му је 25 српских и југословенских одликовања и 16 ордена европских држава.Недостаје шест примерака, а четири су некомплетна – истиче Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја из Чачка.- Орден Карађорђеве звезде другог степена са мачевима, Орден белог орла са мачевима и Орден Легије части првог степена – најзначајнија су одликовања за војничке заслуге.

Детаље велике породичне тајне о завету - Коста Ракић, правник и новинар, открио је „Вечерњим новостима“, подсећајући да је јака веза и пријатељство са породицом војводе Бојовића почело готово пре девет деценија. 

- Упознао сам војводу Бојовића као десетогодишњи дечак, 1932. године.Био је увелико у пензији и живео тихо, у кући у Трнској 28, са супругом Миленом, синовима Божидаром и Добросавом и ћеркама Јелицом и Радом. Мој отац Никола Ракић, иначе иначе касациони судија Врховног суда и млађи војводин син Добросав били су најбољи пријатељи. Чика Добросав био ми је као други отац – причао је недавно деда Коста.

Орден Легије части Орден Легије части

Ратне недаће, одбијање војводе Бојовића да сарађује са Трећим рајхом, живот у кућном притвору, долазак ослободилаца 1944. године, одузимање најдраже сабље с којом је прошао све ратове, као и сахрана војводе у јануару 1945. године, уз присуство само најближа чланова породица Бојовића и Ракић – приче су за себе.

- Годину дана касније ухапшен је војводин син Добросав. До данас нисам успео да сазнам зашто је робијао 10 година у Сремској Митровици и то највише времена у самици – казује Ракић, истичући да је на молбу Добросава, да би се бринули о њему, њихова трочлана породица из стана у Улици Страхињића Бана – прешла ј у Трнску.

 Породици Ракић је, неколико година касније, дата у аманет кутија са војводиним драгоценостима да их чува, а склопљен је и уговор о доживотном издржавању.

- Једно време сам ордење држао зазидано у зиду куће, касније смо чак имали музејску поставку у једној соби, да би последњих 35 година мој син Никола чувао ордење. Ни ја чак не знам где је био сеф, али сада смо сви одахнули, а велики сропски генерал је коначно изашао из заборава. Велики терет и дуг према војводи скинут ми је са душе, када сам коначно испунио аманет њихове породице и предао српском народу војводина одличја, која сам чувао 56 година – завршава исповест Коста Ракић.

ОДАН БАРЈАКУ, ЕПОЛЕТАМА И ОТАЏБИНИ

- Сваки војник ће вам рећи да је лакше бити јунак у рату него у миру.Прича о Петру Бојовићу је епопеја храбрости на бојном пољу и у одбрани својих ставова и начела прд краљем, колегама, народом. Одговоран српском барјаку, еполетама на својим раменима, ордењу на грудима, одговоран пред сваким редовом у својим јединицама, најзад – у свакој одлуци вођен војничким знањем и официрском чашћу – војвода Патер Бојовић постао је симбол истинске оданости отаџбини и народу. У рату и миру подједнако - написао је председник Николић у каталогу изжожбе, додајући: 

- Благословена је земља која у својој историји има такве људе, такве јунаке, такве карактере.Бојовић у ратовима није жалио свој живот, у миру није гледао на каријеру и почасти.Непоткупљив, частан, спремно плаћа цену својих ставова после Великог рата; још за живота бива скрајнут, готово заборављен...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović tomislav nikolic orden legije časti orden belog orla sa mačevima kosta rakić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.