Обележавање четири деценије пруге Београд - Бар

glaszapadnesrbije.rs 22. септембар 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (фото: Радио Пријепоље)

Пријепоље ће бити "последња" станица у Србији, у оквиру манифестације која се организује поводом обележавања два велика градитељска јубилеја - 45 година Омладинске радне акције (ОРА) Београд - Бар и четири деценије те пруге.

Манифестација под називом "Пруга младости" почиње 23. септембра свечаним испраћајем воза из Београда, а завршава уз адекватан програм у Пријепољу, јер се у овој општини и завршава део пруге који пролази кроз Србију.

Ово је прилика да се оживе сећања на омладинске радне акције, јер је управо на Јабуци код Пријепоља пре 45 година било изграђено насеље кроз које је до пуштања у рад пруге, прошло 14.000 младих из Југославије, али и целог света, који су својим добровољним радом током лета допринели изградњи овог, тада, најмонументалнијег подухвата у Европи.

Идеја организатора је да се кроз овај догађај оснажи значај омладинских радних акција, захваљујући којима се у послератном периоду градила и обнављала земља. У Музеју ће бити организована трибина на ту тему уз изложбу фотографија насталих током градње пруге, а у Библиотеци презентована књига "Ово је наших руку дело" аутора Слободана Ристановића.

Према речима председнице Скупштине општине Стане Марковић, Пријепоље ће бити домаћин бившим акцијашима, волонтерима Србије као и члановима Феријалног савеза (њих око 100) који ће имати прилику да обиђу град на Лиму. Они ће бити смештени, каже Марковићева, у конацима манастира Милешево. За госте и све заинтересоване организован је културно - уметнички програм под називом „Бригадирско вече“.

Концертом Биљане Крстић и групе Бистрик у Дому културе биће завршен први дан манифестације у Пријепољу.

Обележавање два јубилеја, подржавају Удружење учесника ОРА и волонтера Србије, Удружење учесника ОРА Београда и Феријални савез Србије, у сарадњи са све четири железничке компаније у Србији.

У обележавање овог јубилеја биће укључена и црногорска општина Бар где ће у недељу, 25. септембра бити завршна манифестација.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

pruga beograd-bar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.