Može li Nova Varoš do privremenih mera

zlatarinfo.rs 21. септембар 2016. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo

Dimitrije Paunović, sada već bivši predsednik skupštine opštine Nova Varoš i nekadašnji prvi čovek opštine, u izjavi datoj "Užičkoj nedelji" najavio je novoj vladajućoj većini da će zbog novonastale situacije, u kojoj su, kako kaže „poremećeni međuljudski odnosi”, zatražiti uvođenje privremenih mera. 

Prema važećem Zakonu o lokalnoj samoupravi, ovu odluku može doneti samo Vlada i to na predlog ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na čijem je čelu, podsetimo, Ana Brnabić, Paunovićeva koleginica iz Upravnog odbora Naleda. Naš zakon poznaje tri situacije u kojima Vlada može doneti odluku o raspuštanju skupštine: ako ne zaseda u roku od tri meseca, ako u roku od mesec dana od konstuituisanja ili razrešenja prethodnih ne izabere novog predsednika opštine i opštinsko veće ili ako u propisanom roku ne donese statut ili budžet. 

(foto: NALED) (foto: NALED)

U prevodu, da bi zatražio uvođenje privremenih mera, Paunović mora dokazati da skupština ne može funkcionisati, odnosno donositi odluke sa tesnom većinom od 14:13 odbornika. Blok koji čine „Novi ljudi za Novu Varoš”, DS i NS ima samo jednog čoveka više od koalicije SNS-SPS-SDP, ali ako ne bude dodatnih prestrojavanja između dva tabora, ne bi trebalo da bude problema u radu. Da nije nemoguće imati vlast sa samo jednim čovekom više, primer je i beogradska opština Vračar gde koalicija okupljena oko SNS „vodi” za samo jednog odbornika.

U slučaju da se scenario koji on najavljuje ostvari, nove izbore u roku od dva meseca od raspuštanja lokalnog parlamenta, raspisuje predsednik Narodne skupštine. U međuvremenu, do konstituisanja nove skupštine opštine, tekuće i neodložne poslove obavljao bi privremeni organ na čijem čelu bi bio predsednik sa još četiri člana. 

Paunoviću ovo ne bi bio prvi put da ima veze sa uvođenjem privremenog organa u Novoj Varoši. U februaru ove godine, privremene mere su donete dva meseca nakon što je on podneo ostavku zbog prelaska na funkciju načelnika Zlatiborskog okruga. Članovi njegove koalicije tada nisu imali kandidata koji bi ga zamenio na mestu predsednika opštine.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dimitrije paunović privremene mere


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.