Деветочлана породица Јелић са Пештера живи без струје цео живот

kurir.rs 10. август 2016. године Друштво Хуманитарне акције Коментари

Zlatarinfo logo Деветочлана породица Јелић са Пештера (фото: Хидо Муратовић)

У својој 84. години живота деда Томислав Јелић из села Црвско на Пештеру, месту удаљеном 30 километара од Сјенице, има само једну жељу, да његових шесторо унучади док је он жив добију струју.

У школу која је удаљена осам километара од њиховог села одлазе на коњу, у пратњи оца Дарка, а путовање траје по два сата у једном правцу.

Домаће задатке, и прва слова азбуке учили су под једном гасном лампом, колико и имају у свом сиромашном домаћинству на горњој Пештери. Бригу око струје, и мисао на дан када ће им сијалица засветлети у кући, а са радија или телевизора зачути песма, отерала је велика радост.

Мајка Светлана каже да је четворицу синова подигла у мраку. Посебно је тешко каже сада, када у мраку треба нахранити две новорођене девојчице истовремено.

"Немам више ни један разуман одговор да дам деци када ме питају када ће они моћи да гледају телевизију и да се играју на компјутеру као и њихови другари из школе. Много је тешко, посебно сада када девојчице треба нахранити или пресвући у мрклом мраку. Молим све људе у овој земљи да коначно мојој деци остваре ту жељу", прича у сузама Светлана Јелић.

Деда Томислав радостан је због принове која је стигла у његов дом, што је након четири унука добио и две унуке. Иако је њихова материјална ситуација јако тешка, Томислав се ни једног тренутка не жали на воду које нема, те о храни коју за девет уста треба обезбедити сваки дан.

Његова супруга, бака Борка, умрла је недочекавши светло у свом домаћинству. Због тога, али најпре због унучади деда Томислав има жељу да док је он жив у његовој кући засија сијалица.

Упутио је молбу премијеру Вучићу и свом имењаку председнику Николићу, те властима у Сјеници да му помогну, каже гласао је за њих а да не зна ни како изгледају, јер телевизора у кући нема.

"Због ове деце, због њихове будућности ја молим све у овој земљи да ми помогну. Једина жеља ми је остала та, док сам жив да ми се оствари. Ишао сам када је било гласање, дошли те нас повели колима.

Чуо сам за тог Вучића сви причају, за њега сам и гласао, никада те политичаре нисам видео јер у свом животу телевизор имао нисам. Е, вала још у њега ми је остало да се надам да ће нам помоћи", каже Томислав Јелић.

Да ова тешка животна прича доспе до надлежних, те до људи добре воље који ће помоћи Јелићима да коначно добију струју, годинама уназад залаже се велики хуманитарац из Новог Пазара Хидо Муратовић који им односи помоћ хуманих људи.

Муратовић открива да се и певачица Марија Шерифовић сажалила на судбину ових људи, те је и она упутила помоћ.

Јелићи немају средстава да сами финансирају прикључак, у њиховом домаћинству време као да је стало пре сто година, с њихови животи говоре, мислили смо о неким давно прошлим временима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.