Бој бије срце у јунака (фото)

Драгољуб Гагричић 07. август 2016. године Традиција Коментари

Обележена 140-годишњица Јаворског рата Почаст - генерал Љубиша Диковић полаже венац на споменик мајору Илићу и јаворским јунацима (Фото: Р. Прелић, Д. Гагричић)

Обележена 140-годишњица Јаворског рата. На Јавору нас је окупио понос на претке, с поносом памтимо јунаке – рекао је генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије.

Jунацима који су пре 140 година, у јуну 1876. годинe прешли границу вазалне Кнежевине Србије и Отоманске царевине и пошли да ослободе поробљену браћу у Старој Рашкој, пресеку „босанску џаду“ и споје се са Црногорцима, у недељу су на Јавору одате почасти. Код споменика мајору Михаилу Илићу и јаворским јунацима на вису испод Васијијиног врха - пошту су одали припадници Војске Србије, на челу са генералом Љубишом Диковићем, начелником Генералштаба, као и грађани општина Ивањица и Нова Варош и потомци ратника из више места Србије.

Свештенство Милешевске и Жичке епархије сужило је литургију у спомен-цркви српским мученицима и помен код белог обелиска ратницима, подигнутог 1907. године, а венци су положени и на споменик Калипољској бици у селу Љепојевићи.У најтежем боју Српско-турског рата, у народу овог краја познатог као Јаворски рат, у јуришу на калипољске шанчеве Ужичка, Рудничка и Шабачка бригада изгубиле су преко 500 ратника првог дана ратних операција Ибарске војске.

- Састали смо се на светом месту слободе, где су наши преци отпочели борбе од вазалног ропства и османлијског јарма. Данас смо овде да одамо пошту ослободиоцима без чије жртве и храбрости не бисмо сазнали шта је слобода.Није ово само место сећања, већ и место опомене да су нас наши преци ослободили ропства и ујединили за сва времена. Дело и несебично жртвовање јаворских јунака уткано је у традиције Војске Србије – рекао је генерал Диковић, изасланик председника Републике Србије Томислава Николића.

Подсећајући да је Јаворски рат био борба Давида и Голијата, рат моћне и боље наоружане турске силе и војске мале, али храбре Кнежевине Србије и да је, иако бројно слабија и лошије опремљена, Српска војска чврсто јуришала у борбу, уз помоћ добровољаца из више држава, које су у исто време преговарале о подели територија, Диковић је нагласио:

- У Јаворском рату је страшна и трагична била Калипољска битка.Поносно памтитимо јунака и мајора Михаила Илића.Рађају се у Србији такве војсковође, који у тренуцима кад се чини да смо савладани, да је војска у расулу, они преузимају команду по својој иницијативи и, постижући резултате, враћају морал војницима и старешинама.

- Они који су ратовали против нас знају да Српска војска има официре попут мајора Илића који су личном храброшћу и иницијативом, тактиком и угледом међу народом и војницима, преокретали ток битке и попут Давида побеђивали бројније и моћније.

Начелник Генералштаба ВС рекао је и да зато што смо као народ и војска научили да бој бије срце у јунака, знамо да је непобедива војска која има уза себе народ, која брани дедовину. Нагласио је и да је народ на Јавору окупио понос на претке, а потребно је да упознамо себе, од кога потичемо и куда идемо, да чувамо сећања, да потомке учимо историји и свету представљамо слободу и ценимо вредности. 

По хладном и кишовитом времену у културно-уметничком програму наступила су културно-уметничка друштва и глумци Лепомир Ивковић и Соња Јауковић, изводећи одломке из драме Милована Витезеовића о Јаворском рату. 

БРИГА О СПОМЕНИЦИМА

На Јавору су се јуче чули захтеви потомака ратника да се белези подигнути у славу и част јунака одржавају онако како су заслужили, а не само повремено, уз јубилеје или посете делегација. Затражено је и да се, пошто се увелико закаснило са припремама и да су изостале акције установа културе и задужених за баштину - настави обележавање значајног националног јубилеја припремом изложби и штампањем књига о ратним догађајима и другим манифестацијама.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

major ilić ljubiša diković javorski rat


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.