„Карта за природу“ на Нишвилу - Наградна игра: обилазак 11 заштићених природних добара

zzps.rs 08. август 2016. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo

Наградна игра „Карта за природу“ Завода за заштиту природе Србије и управљача заштићених подручја, у оквиру фестивала Нишвил (11-14. август 2016.), омогућиће посетиоцима да освоје јединствени обилазак заштићених подручја: предела изузетних одлика „Власина“ и „Лептерија Сокоград“, споменика природе „Ресавска пећина“, „Водопад Лисине“, „Церјанска пећина“ и „Пећина Рисовача“, специјалних резервата природе „Увац“, „Јерма“, „Сува планина“ и „Јелашничка клисура“, и нашег највећег природног добра Парка природе „Стара планина“.

Сваког дана током трајања фестивала делиће се награда – посета заштићеном природном добру које се тога дана буде представљало на Инфо пулту за природу. Како би освојили награду потребно је да се учесници пријаве на Инфо пулту за природу од 19:00 часова, да би у периоду од 19:00 до 22:00 пронашли једног од осам волонтера у Трвђави, који носе мајицу са илустрацијом сокола или медведа, а од кога добијају „Карту за природу“. Следећи корак је да карту попуне са својим подацима и убаце је у кутију за извлачење добитника на Инфо пулту за природу. Добитници се извлаче по завршетку игре, сваког дана у 22:30 часова на Инфо пулту за природу. Награда важи за две особе. Добитници награда биће објављивани сваког дана на дневним прес конференцијама фестивала и на сајту Завода за заштиту природе Србије (www.zzps.rs).

Посетиоци фестивала имаће прилику да се на Инфо пулту за природу информишу о природним лепотама и могућностима посете заштићеним подручјима, и да учешћем у наградној игри „КАРТА ЗА ПРИРОДУ“ освоје посету једном од заштићених подручја.

Првог дана фестивала (четвртак, 11. август), управљач Предела изузетних одлика „Власина“, Дирекција за грађевинско земљиште и путеве Сурдулице, представиће Власину и доделити награду која обухвата вођену посету кроз природне реткости и вредности Власине, и то у трајању од два дана (једно ноћење). Првог фестивалског дана и Музеј у Аранђеловцу доделиће награду у виду обиласка Споменика природе „Пећина Рисовача“ и знаменитог места Орашац у току дводневне организоване посете (1 ноћење).

Другог дана фестивала (петак, 12. август) ЈП „Србијашуме“ представиће еко туристичке потенцијале заштићених подручја којима управља у јуогоисточној Србији, и доделиће награде за дводневни обилазак заштићених подручја: Специјални резерват природе „Јерма“ и Парк природе „Стара планина“ (једно ноћење), као и Предео изузетних одлика „Лептерија Сокоград“ (једнодневни обилазак).

Трећег дана фестивала (субота, 13 август), ЈП „Ресавска пећина“ омогућиће посетиоцима да освоје викенд посету (три дана, два ноћења), и уз стручне водиче упознају бисере природе источне Србије, Ресавску пећину и водопад Лисине. С друге стране, Резерват „Увац“ д.о.о, као управљач Специјалног резервата природе „Увац“, доделиће награду у виду дводневног обиласка (једно ноћење) овог јединственог светског локалитета природе и највећег станишта белоглавих супова на Балкану, које се налази у западној Србији.

Четвртог фестивалског дана (недеља, 14. август) Дирекција за изградњу града Ниша омогућиће добитнику награде „Карта за природу“, обилазак Споменика природе „Церјанска пећина“, док ће Завод за заштиту природе Србије и ЈП „Србијашуме“доделити награду за једнодневни обилазак специјалних резервата природе „Сува планина“ и „Јелашничка клисура“.

Акције за природу, у оквиру којих се промовишу природне вредности и апелује на потребу очувања природе, одвијаће се сваког фестивалског дана на простору Инфо пулта за природу. Поред учешћа у наградној игри „Карта за природу“, посетиоци фестивала моћи ће да испробају своје вештине у гађању еко-коша, и освоје вредне публикације и монографије о заштити природе и природним добрима у нашој земљи.

Програм Инфо пулта за природу Завод за заштиту природе Србије реализује у сарадњи са ЈП „Србијашуме“ - ШГ Ниш и ШГ Пирот, Дирекцијом за изградњу града Ниша, Дирекцијом за грађевинско земљиште и путеве Сурдулице, ЈП „Ресавска пећина“, Народним музејом у Аранђеловцу и „Резерватом Увац“, д.о.о., као управљачима природних добара која ће бити представљена на фестивалу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.