Муртеница - нова оаза туризма (фото)

Драгољуб Гагричић 03. август 2016. године Туризам Коментари

У Борјима се отварају њедра Муртенице - Ливадафест 2016 У Борјима се отварају њедра Муртенице (фото: Драгољуб Гагричић)

У Борјима, уз пут Водице – Љубиш крчме се запустели сенокоси и летњa станишта чобана за викендице и хотеле.

Борја, део нововарошке територије на трећем и четвртом киломтру пута Водице – Љубиш, постаје нова туристичка оаза.

На запустелим сенокосима и летњим стаништима сточара Драглице, уз оронуле колибе и штале - ничу викендице. Уместо козбаша, закашају се грађевинске машине, све чешћи ископи и темељи, као и табле о продаји плацева и нови кочићи и међе међу боровима и на пашњацима - сведоче о крчмљењу имања новим власницима.

На летњим стаништима сточара Драглице ничу викендице На летњим стаништима сточара Драглице ничу викендице

Кованице све ређе на ливадама - најбољи косац Предраг Дрндаревић Кованице све ређе на ливадама - најбољи косац Предраг Дрндаревић

Овде је, уз крак пута што води за Чиготу, општина Нова Варош издала дозволу за градњу 7.000 квадрата у хотелу и бунгаловима. Иван Младеновић, заменик председника општине, каже да је наш човек из Аустралије купио два хектара земљишта и инвестира у објекте за оне који беже од хука и вреве Златибора, тражећи мир и тишину међу висовима и боровима, на ливадама у њедрима планине.

У најави су и други објекти, па наставак асфалтирања пута Борова Глава - Бријач (овде и у околини су „очи“ и „уши“ Војске). Око километар и по пута недостаје да се Борја споје са старим путем преко Муртенице, трасом некадашњег Јаворског пута, недалеко од старе границе, преко Јасенова, Трудова и Штиткова, што би била атрактивна стаза за бициклисте.

Атракција и спретност на брвну - Биљана Гојгић Атракција и спретност на брвну - Биљана Гојгић

Стојан Недић победник у тесању брвна секиром Стојан Недић победник у тесању брвна секиром

Једни кажу да су Борја огранци Муртенице, други подсећају да се овде спајају Муртеница и Златибор, трећи, пак, ову лепоту зову Горњим Златибором.Четврти, свакако најбројнији, тврде да се овде незаустављиво на Муртеницу шири пелцер туризма са Златибора. За потврду кажу: питајте оне које дуже памте како се почињало у оближњим златиборским селима...

Борја имају све услове да оживе: скривене кутке природе, широк друм, пре три године доведену струју, воде има на изворима и из бушотина.На све то бацили су око многи градитељи, а и неки власници имања враћају се старим огњиштима и дедовини. Становници муртеничких села радују се што се заборављена планина, па и општина, коначно наслањају на умеће и искуство Чајетинаца, на везе са туристичком привредом Златибора, а не само на неке друге који су тање пређе.

Окушали снагу - дечаци из Доброселице Окушали снагу - дечаци из Доброселице

Свирај трубо, на весеље и ни за шта друго - оркестар Грујичића Свирај трубо, на весеље и ни за шта друго - оркестар Грујичића

На имању ђеда Здравка Савковића из Драглице, већ пету годину Ужичанка Миланка Поповић са супругом Бранком, делом родбине и земљака, као и уз помоћ групе ентузијаста, организује „Ливадафест“. Уз гесло „Дишимо пуним плућима“ и указивање на чари природе, посетиоци се у кући Поповића и на језерцету на извору Рзава (оног што припада дринском сливу) подсећају на стара занимања и вештине планинаца и чувају успомене на претке и старинске инструменте и песму.

Овој манифестацији потребна је инфузија, шири спектар летње занимације, озбиљније припреме, али и термин који се неће поклапати као овога пута са Златиборским сабором трубача, предтакмичењем за Гучу. Миланка Поповић најављује да ће убудуће о „Ливадафесту“ бринути Туристичка организација „Златар“, која је до сада пружала подршку.

Младост и лепота - кандидаткиње за мис ливаде Младост и лепота - кандидаткиње за мис ливаде

Зов планине - међу косачима и 89-годишњи Дарко Зечевић Зов планине - међу косачима и 89-годишњи Дарко Зечевић

За најбоље косаче проглашени су Предраг Дрндаревић и Миланко Шуљагић,а признање није заобишло ни 89-годишњег учесника Дарка Зечевића.У атрактивној дисциплини – прелаз брвном преко језерцета

награде су припале Луки Грујичић и Биљани Гојгић, а у надвлачењу на брвну Горану Перић.У тесању брвна секиром победио је Стојан Недић, a у вучењу конопца дечаци Доброселице. За „мис ливаде“ изабрана је Милица Гонџулић.

Муртенице, моја окућнице - Недељко Грујичић и Жарко Спасојевић Муртенице, моја окућнице - Недељко Грујичић и Жарко Спасојевић

Као некада - коњаник Ђорђе Грујичић Као некада - коњаник Ђорђе Грујичић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam murtenica livadafest livadafest 2016


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.