Генерал Диковић одаје почаст јаворским јунацима

Драгољуб Гагричић 02. август 2016. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo У славу и част мајора Илића и јунака – споменик на Јавору

Обележавање 140-годишњице Јаворског рата у недељу, 7. августа, на Јавору.

Припадници Војске Србије, на челу са генералом Љубишом Диковићем, начелником Генералштаба, у недељу, 7. августа на Јавору ће, поводом 140-годишњице Јаворског рата, одати почаст јунацима. 

Генерал Диковић ће, као изасланик председника Србије Томислава Николића, покровитеља обележавања значајног националног јубилеја, положити венац на споменик мајору Михаилу Илићу и јаворским јунацима испод Василијиног врха, највишег виса планине и говорити окупљенима на соборишту крај шумраске куће, уз пут Ивањица – Нова Варош. 

Манифестација ће почети у девет часова литургијом у спомен-цркви посвећеној српским мученицима, након чега ће бити положени венци на споменик Калипољској бици у селу Љепојевићи, као и на спомен-обележје на Јавору, где ће се служити помен родољубима - саопштила је ХО „Стара Рашка“, која је са општинама Ивањица и Нова Варош суорганизатор. 

Захвално потомство белег подигло 1907. године добровољним прилозима Захвално потомство белег подигло 1907. године добровољним прилозима

Београдски глумци Лепомир Ивковић и Соња Јауковић ће, како је најављено, казивати одломке из драме о Јаворском рату, коју је написао Милован Витезовић, а културно-уметничка друштва из дијаспоре и матице извешће програм.

Операције Ибарске војске на Јавору у Првом српско-турском рату, у народу познате као Јаворски рат, почеле су Калипољском битком 24. јуна (7. јула по новом календару) 1876. године. Бој у Kалипољу био је најжешћи и по губицима Ибарске војске најтрагичнији бој у току двогодишњег ратовања.

Вазална кнежевина Србија, која је Османлијама плаћала данак, на Јавору је, као и у долини Мораве и Нишаве, повела битке за независност и ослобађање поробљене браће у Старој Србији.

Споменик мајору Михаилу Илићу и јаворским јунацима - бели мермерни обелиск, висок преко три метра, подигло је захвално потомство добровољним прилозима 1907. године на месту где су се налазили костурница и крст и то баш на дан почетка Јаворског рата, 24. јуна. Споменик је на вису, недалеко од Василијине чесме и некадашње карауле и царинарнице на старој српско-турској граници.

У славу и част јаворских јунака у недељу пред Видовдан деценијама се одржава Јаворски сабор. Одржан је и летос, а светковина поводом 140- годишњице Јаворског рата померена је неколико недеља због закашњења у припремама и организационо-техничких разлога. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javorska bitka major ilić ljubiša diković


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.