Пут после 183 године спојио Доње и Горње Трудово (видео)

rts.rs (Јелена Божовић) 25. јул 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Требало је да прођу скоро два века да би нововарошко село Трудово, подељено границом установљеном између Кнежевине Србије и Турске царевине 1833, спојио пут и неприродно одвојени делови села приближили један другом. Деоницу дугу три километра, недалеко од викендица подигнутих на плацевима које су поклонили, мештани су пробили заједничким радом и сопственим средствима, верујући да ће сада свима бити боље.

Ко није имао новца за булдожер, приложио је овцу или јагње. А радили су сви, ударнички, и за петнаестак дана, пут између Горњег и Доњег Трудова је отворен, па комшије не морају да носе ужину када крену једни код других.

"Живели смо добро, као браћа, али нисмо могли ићи ни на кафу један другом. Око 60 километара требало би да идемо около, преко Нове Вароши, па да дођемо код комшија", наводи мештанин Вадан Чоланић из Доњег Трудова.

Драго Топаловић истиче да су пут морали сами да направе, онако како су могли.

Пут је важан и због трговине, откупљивачи су невољно из једног путовали дуго до другог Трудова и често одустајали. Из Доњег Трудова, опет откако је изграђена брана Кокин Брод и језеро потопило пут, све је било предалеко.

"Да нам ураде бар до центра села асфалт, то је можда нека три до четири километра, све би било другачије. Имамо много људи који се враћају, долазе јер остају без посла", наводи Јордан Џекулић из Горњег Трудова.

И у туризму, пут је главна ставка.

"Природа, људи у овом крају, све ме то привукло, али ауто сам по овим лошим путевима уништио начисто, сад је само за отпад", истиче Предраг Терзић из Лазаревца.

"Сви мештани су много добар народ и нудили су ми плацеве овде бесплатно. Пристао бих сутра да дођем овамо, верујте, само да има добар пут и мало боља струја", наводи Томо Вићентијевић из Вреоца.

Стотину домаћинстава под Чемерницом уложило је око 260.000 динара. Пробили су некадашњу границу решени да буду прва села која се удружују и развијају, а не нестају са географске карте. Сада је на потезу општина која је урадила километар асфалта од Јасенова до Ојковице и 4,5 макадама од Штиткова до Трудова, а обећавају помоћ и за овај пут. Трудовчани кажу – крајње је време.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

trudovo


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.