Љубавно гнездо за мирнији сан

novosti.rs (D. Gagričić) 28. јун 2016. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

Некадашње покретне кревете сточара у Старом Влаху нуде сада туристима. Спавање у кућеру поправља пољуљане брачне односе.

СПАВАЊЕ у кућеру је најбоља терапија за пољуљане брачне односе. Француски и други брачни кревети су отуђили супружнике: могу недељама на њима да спавају, а не прозборе ни реч. Е, у кућеру су близу, тескоба их спаја... Стари су причали да тамо - ватра бије...

Овако горштаци у Старом Влаху подсећају на стара времена и гостима за конак нуде кућере, најмање планинске кућице и покретне кревете, у којима су домаћини летњих месеци спавали код торова.

Грађени најчешће од четинара - на два заобљена брвна, као санке, са кровом од луба - коре дрвета, који је почињао од земље, као и подом од дасака, кућери су се се лако премештали на чобанским летњим стаништима.

- Нема слађег сна и одмора него у кућеру, поготову кад пада киша. Више сам преспавао у кућеру него у кућном кревету - открива тајну крепкости Марко Прелић, 78-годишњи чобанин стада од 50 оваца из Великог Поља, на десетак километара од Нове Вароши.

Чобанин Марко Прелић из Великог Поља Чобанин Марко Прелић из Великог Поља

Домаћини су, чувајући овце и говеда од вукова и лопова, у кућеру спавали "на једно око", окрећући главу улазним вратима, како би се чуле ноћне посете и брзо реаговало. Жалећи што су ископнела бела стада на пашњацима, а кућери отишли у легенде и приче, сточар и дрвосеча из Правошеве, Мирчета Вујичић (80), подсећа да су кућери били намењени за једну особу, а било је места, богме, ако се нађе - и за двоје! To су, каже, били и прилике за тајне јавке и састанке, уз јединог сведока - тамну ноћ или месечину. Одлазак у кућер био је и изговор неком од чељади да се искраде од куће или очију жене и строгих родитеља.

У златарском селу Косатици још се препричава летња занимација шерета: муж је изјутра тврдио жени да је спавао у кућеру, а она му подвикнула: - А у ком кућеру, кад ти кућер на стени, однели га комшије на вис док си ти био у загрљају удовице...?!

У Калипољу, под Јавором, пукла је прича о комшијској вези пошто су укућани послали унука да спава са дедом у кућеру. Док се домаћин увлачио у коначиште, ухватио је за ногу унука, па, изненађен, прозборио: "Ене, Стано, ти дошла раније".

КОНАК 500 ДИНАРА

УМЕСТО традиционалних, у златарским селима у двориштима граде нове верзије кућера, нешто већих или са другим покривачем. Најчешће су намењени да се у њима одмори и на ноћним врелинама преспава неко од укућана, а понегде да обогате етно-поставке старинских објеката или се нуде гостима.

- Конак је 500 динара по особи. Многи посетиоци кањона Увца овде преспавају, не жале се на тескобу или неудобност - каже Невенка Пурић из села Комарани.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.