Чобанске јавке са Јавора

zlatarinfo.rs (D. Gagricic) 07. јун 2016. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Млади чувају традицију и изворно стваралаштво (фото: Дом културе Ивањица)

У недељу пред Видовдан Јаворски сабор двојничара и старих народних инструмената Србије. Свирачи ће умеће показати код споменика мајору Илићу и јаворским јунацима, поводом 140 година Јаворског рата.

У недељу пред Видовдан – 26. јуна, одржаће се Јаворски сабор двојничара и старих народних инструмената Србије, 21. по реду.Огласиће се чобанске јавке, чути момачке тугованке и довојачки позиви и стара кола... 

Свирачи двојница и старих инструмената окупиће се на импровизованој позорници или под шатром, недалеко од споменика мајору Илићу и јаворским јунацима, Карађорђевог шанца и Василине чесме, украј пута Нова Варош – Калипоље – Ивањица.

Парастос јаворским јунацима и мајору Илићу, пре две године Парастос јаворским јунацима и мајору Илићу, пре две године

- Једна од најстаријих манифестација у Србији, која чува традицију и изворно стваралаштво, летос се из Кушића измешта на Јавор у славу и част јунака, а повод је 140 година Јаворског рата – истиче Милан Крунић, директор Дома културе у Ивањици, подсећајући да су суорганизатори Месна заједница и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића.

Сабор код шумарске куће на Јавору Сабор код шумарске куће на Јавору

Свирачи ће своје умеће показати баш на месту са кога су 24. јуна (6. јула по новом календару) 1876. године, од јаворске механе батаљони Прве ужичке бригаде кренули у бојном поретку преко границе у Калипољску битку. Тог јутра су почеле операције Ибарске војске на Јавору у Првом српско-турском рату, у народу познате као Јаворски рат.Вазална кнежевина Србија, која је Османлијама плаћала данак, овде је, као и у долини Мораве и Нишаве, повела битке за независност.

Од када је захвално потомство добровољним прилозима 24. јуна 1907. године подигло бели мермерни споменик, висок преко три метра, испод Висилијиног врха, на месту где су се налазили костурница и крст, деценијама се одржава Јаворски сабор. Окупи се народ код некадашње царинарнице и карауле, садашње шумарске куће. 

Најуспешнији такмичари са 20. јаворског сабора Најуспешнији такмичари са 20. јаворског сабора

У недељу пред Видовдан дођу на вис потомци ратника Ужичке, Рудничке, Чачанске и Шабачке бригаде, као и поштоваоци традиције и намерници, запале свећу испред споменика Илићу и јунацима и прекрсте се, уз речи: „Бог да им душу прости, вечна слава и хвала им!

МАЈСТОРИ ДВОЈНИЦА 

Такмичар који три пута за редом освоји прво место стиче звање „мајстора двојница“. И на овогодишњем Јаворском сабору награде су пехари за прво место, а пријаве се подносе најкасније до 25. јуна - Дом културе у Ивањици, Хаџи Снежана Златић, 032/661-087).

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.