"Лампаши" опет свирају

zlatarinfo.rs (D. Gagricic) 20. мај 2016. године Друштво Култура Коментари

Izlozba lampasa Nova Varos Скупља и поправља апарате пријатељима - Драган Јовичић (Фото: Д. Гагричић)

Изложба у нововарошком Дому културе – како Ужичанин Драган Јовичић враћа у живот старинске радио-апарате. Из подрума и са тавана стижу као украс или колекционарски примерци због топлине носталгичног звука.

Одбачени у подруме и на таване, старински радио-апарати „лампаши“ - некадашње дрвене кутије у којима су по веровању бака и деце „живели мали људи“ - опет свирају. После неколико деценија заборава враћају су као украс намештаја и колекционарски примерци због топлине носталгичног звука и облика који је пратио дизајнерске трендове почетка и средине 20. века.

Нововарошани имају ретку прилику да се у све то увере на изложби „Звук лампаша“ поводом Ноћи музеја. Збирку од 26 апарата са електронским вакумским цевима – лампама, у организацији Завичајног музеја, приредио је Драган Јовичић (60), радио-аматер и мајстор из техничке службе Музеја у Ужицу. У поткровљу куће Драган две године враћа у живот старе кућне справе које су се пре пет деценија почеле повлачити пред транзисторским апаратима, који су били све мањи и економичнији.

Сусрет технологија два века - са изложбе „Звук лампаша“ у нововарошком Дому културе Сусрет технологија два века - са изложбе „Звук лампаша“ у нововарошком Дому културе

- Најстарији „лампаш“ је „Космај“ из 1948. године, па „Тесла“ из 1953. године и „Авала“ из 1955, а остали са ознакама „Травијата“, „симфонија“, „мелодија“, „Весна“ су по коју годину млађи. Произведени су у домаћим фабрикама у Београду, Нишу и Љубљани, а само су два страних фирми – казује Драган, познат и као радио-аматер.

Пријатељи и познаници поклањају Драгану из прашине и одбачених ствари извучене некада брижљиво обрађене дрвене кутије. Он је спреман да помогне свима који чезну за топлим звуком лампаша или их апарати подсећају на кутак некадашњих ентеријера и породичну историј и време упамћено као срећно доба. 

Подмлађен најстарији радио-апарат - „Космај“ из 1948. године Подмлађен најстарији радио-апарат - „Космај“ из 1948. године

- Најчешће, приликом поправки, у исправљачима мењам кондезаторе и диоде исправљачице, па сајле скала и иструла платна звучника. Уместо СТ подручја које је некада било у функцији, уграђујем УКТ тјунере из апарата у аутима - бираче канала помоћу којих се програм слуша на УКТ таласима од 88 до 108 мегахерца.

Поправком „лампаша“ Драгану се испунио дечачки сан да се бави електротехником, пошто га је отац послао у столаре. Каталог који прати изложбу „Звук лампаша“ (припремила кустос Катарина Доганџић-Мићуновић) доноси и прилоге о развоју радиодифузије у Србији и програме који су се пратили у Ужицу.

У колекцији 26 апарата старих шест-седам деценија У колекцији 26 апарата старих шест-седам деценија

„КОСМАЈ“ – 350 ЕВРА

- Стари радио-апарати су све више на цени. Тако боље сређени „Космај“, из половине 20. века, колекционари плаћају 350-400 евра - подсећа Драган.

МАГИЧНО ОКО

На скали лампаша убележена су имена радио-станица великих светских градова. Од шездесетих година 20. века у апарате се уграђивао индикатор – магично око - које засветли када се скала подеси на одређену станицу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

izložba dragan jovičić lampasi


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.