Стрелци дају отказе због "плате" од 4.000 динара

novosti.rs (D. Gagričić) 16. мај 2016. године Друштво Коментари

Protivgradni strelci (фото: Д. Гагричић)

Становници седам општина југозападне Србије стрепе за летину јер је противградна одбрана недовољнa за претњу из облака. Ракете ће испаљивати 54 од 85 станица Радарског центра "Сјеница.

ЦЕВИ лансирних рампи овог лета огаравиће ракете у само 54 противградне станице Радарског центра "Сјеница", од укупно 85, колико их је изграђено у седам општина југозападне Србије.

И нову сезону одбране од градоносних облака "небеска артиљерија" у општинама Сјеница, Нови Пазар, Тутин, Рашка, Ивањица, Пријепоље и Нова Варош, кoja треба да брани 571.000 хектара, дочекује са пуно рупа. Сељци стрепе за летину и путеве, који су често страдали минулих година од града. А њима је, иначе, невоља преко главе: због обилних падавина касни сетва кромпира и других усева, успорено је ницање, а мразеви и касни снег узели су данак, поготово у Лимској долини и побрђу... Зато и страхују шта ће унети у амбаре и подруме!

- Станице имају у просеку по пет ракета за одбрану од леда, али нам највећи проблем задају откази стрелаца због мале накнаде од 4.000 динара месечено током пола године, колико даје Хидрометоролошкиг завод Србије - истиче метереолог Зихнија Шабановић, заменик команданта РЦ "Сјеница". - Међу 34 станице, које неће радити, има и оштећених или су нерешени имовински односа са мештанима. Иако је лане укунита забрана дејства у општинама уз зону копнене одговорности према Косову, почела је с радом само једна станица, у општини Рашка.

Суочене са штетама на сеоским имањима и незадовољством стрелаца, те државном небригом и шетњом противградне одбране "од немила до недрага", општине Ивањица, Пријепоље и Нова Варош последњих година су "дрешиле кесу". Тако су и набављале пројектиле, који су обезбедили ефикаснију заштиту усева, па су остале залихе за ову годину, а и стимулисале су стрелце да буду ревноснији у одбрани. Сад су им, пак, законске одредбе и немогћност плаћања "везале руке".

- У буџету смо планирали милион динара за куповину ракета и накнаде стрелцима, али је рампа стигла од ревизора - истиче Зоран Деспотовић, члан Општинског већа Пријепоља.

Због отказа стрелаца, у општини Пријепоље остале су без посаде станице Хисарџик, Каћево, Мрчковина и Џурово, док су у Правошеви и Каменој Гори годинама нерешени односи.

- У нововарошкој општини не раде три станице: лане није било заинтересованих мештана да испаљују ракете у Радоињи, а ове године и у Рутошима, док Драглица не ради 13 година. Од 24 станице на подручју Ивањице, четири су остале без стрелаца - наглашавају у РЦ "Сјеница".

ФОРМИРАЛИ УДРУЖЕЊЕ

- ФОРМИРАЛИ смо удружење противградних стрелаца, како бисмо конкурисали за општинска средства да станице доведемо у ред и обезбедимо накнаду. Општина је обећала месечно по 2.000 динара, али је то мало за труд, дежурства, дејства по грмљавини и ноћу - каже Зоран Михајловић, председник Удржења из Горње Беле Реке.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.