DEKA IZ NOVE VAROŠI JE PRAVI SUPERMEN: Ima 88 godina, a nosi 40 kilograma ko od šale

kurir.rs 13. мај 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Starac Darko Zečević iz Draglice kod Nove Varoši (foto: kurir.rs)

Starcu Darku Zečeviću iz Draglice kod Nove Varoši na snazi zavide mnogi momci, jer on i u devetoj deceniji života uz brdo iznese tovar sa 40 i više kilograma sena.

I tako svakoga dana od kada zna za sebe, a nedavno je napunio 88 godina života. Pošto u livadi ispod kuće najpre položi ovcama, Darko na leđa natovari breme sena, pa ga uz strminu iznese do štale da nahrani ostatak stoke.

Na okućnici u vrletima Murtenice, Darko i njegova supruga Vera (77) gaje dve krave, dvadesetak ovaca i konja. Darko ručno rilja i četiri ara zemlje za vrt, a deo okućnice pokosi kosom.

"Radili ovako preci, pa radim i ja. A i zašta su drugo seljaku leđa nego za tereta i znoja. Skoro celo seno sam zimus na leđima izneo kravama, a i nemam zaprege da ga izvučem", kao da se pravda krepka starina.

Darko kaže da mu je ceo život prošao u teškom radu. Iz Borja na Zlatiboru, gde su nekada bile kolibe i senokosi dragličkih zaseoka, znao je danima da prenosi seno, dva bremena na konju, jedan na leđima. Na leđima je kaže, preneo i hiljadu blokova kada je pre četiri decenije zidao kuću.

Uz poljoprivredu, Darko se bavio i mnogim dodatnim poslovima. Kopao je i prodavao luč, rabadžijao, sekao građu ručnom testerom, prenosi Blic.

"Siromaštvo i život su me rano očeličili i okallili. Sa 15 godina počeo sam da kosim livade i idem u nadnicu, najpre na gradilište puta od Zlatibora prema Kokinom Brodu, a potom i kod seoskih gazda. Znao sam da omrknem i osvanem na tuđem imanju, a sve kako bih otkinuo koji dinar i opstao na ovih deset hektara kamenja i prljuše koje imam", kaže Darko.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

murtenica darko zečević draglica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.