Јавор: Црква за вечни помен српским мученицима

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 04. мај 2016. године Друштво Традиција Коментари

Osvestana spomen-crkva ukraj puta LJepojevici - Javor Освештана спомен-црква украј пута Љепојевићи - Јавор (Фото: Д. Гагричић)

Планина је знаменита још од доба Немањића, а посебно по Вожду Карађорђу, мајору Илићу, сердару Вукотићу и њиховим јунацима - истакао владика Јоаникије након освештања храма.

У селу Љепојевићи, на Јавору, трећег дана Васкрса владика будимљанко-никшићки и администратор милешевски Јоаникије освештао је цркву посвећену српским мученицима. Богомоља је украј јаворског пута, уз међу нововарошко-ивањичке општине и на око пола километра од Карађорђева шанца и споменика мајору Илићу и јаворским јунацима подигнутог 1907. године.

- Јавор је планина знаменита још од Немњића, а нарочито од великог и слaвног свесрпског Вожда Карађорђа, који је дошао до Сјенице и Суводола, где су му се придружили Херцеговци, Морачани и Васојевићи, а многи после отишли у Шумадију. Ово место је знаменито и по мајору Илићу, који живот положи са својим јунацима, показујући јунаштво ништа мање од Карађорђа и подвига Стевана Синђелића – нагласио је владика Јоаникије и додао:

- Ово место заливено је крвљу бранитеља, ослободилаца и ујединитеља целог српства. Ове горе и висове крвљу је залила и Црногорска војска под командом сердара Јанка Вукотића, пружајући са Српском војском отпор заједничком непријатељу – Аустроугарској монархији.Наши свети мученици за веру, православље и оточество заслужили су да се подигне црква за покој душа, за вечни спомен...

Истичући да нема веће љубави и подвига него ко свој живот жртвује и крв пролива за отаџбину и да је њихова жртва сабрала народ на Јавору, а Божја милост излила се на храм, на приложнике и градитеље, на народ који памти и помиње свете мученике, епископ је поручио: 

- Иако је овде близу граница две општине, ово је место где нема никакве границе. Јавор и црква нас овде обједињују. Иако је мала црква, она је саборна црква новосрпских мученика.

По студени, магли, киши и снегу окупио се завидан број грађана Старог Влаха и околине, уз присуство др Марка Николића, помоћника директора Управе за вере Србије, Димитрија Пауновића, начелника Златиборског округа и Миломира Зорића, председника општине Ивањица.

Свештеник Радмило Јањић истакао је да се до сада није давало довољно простора Јавору и мученицима. Ова планина је једна од ретких на којој је подигнут храм, чиме је исправљена неправда која је чињена српским војницима, упокојеним,а никад мртвим од Косова до данашњих дана. Подсетио је и да је српска земља сва у ожиљцима и модрицама од српских жртава, а да Срби још нису написали своју читуљу...

ЗАХВАЛНОСТ И ГРАМАТЕ

Подсећајући да је градњу спомен-цркве започео владика Филарет, а да се завршава уз помоћ Владе Србије, владика Јоаникије је грамату Милешевске епархије доделио Милети Радојевићу, директору Управе за односе са црквама и верским заједницама и Михаилу Бојановићу из ивањичког села Кушићи, који је даровао земљиште за храм.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javor crkva


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.