Златар: Посечене осушене смрче

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 21. април 2016. године Екологија Коментари

Мotorke zavele red  - seca omorika na Babica Brdu Моторке завеле ред – сеча оморика на Бабића Брду (фото: Драгољуб Гагричић)

На Бабића Брду, код виле ЛХЕ, дрвосече лечиле ругло, вишегодишњи немар, изостанак санитарне сече и нербигу о шумском подмлатку, као и опасности по пролазнике.

Мештани и власници угоститељских објеката на Бабића Брду, на Златару, коначно су одахнули: посечена су осушена стабла смрча на земљишту „Лимских ХЕ“, која су две-три године претила пролазницима и гостима. Искрчен је готово цео простор између пута Нова Варош – Сјеница, виле „Лимских ХЕ“ и прилаза кућама Дробњаковића и виле „Јелена“. 

Овде су због вишегодишњег немара, изостанка санитарне сече и бриге о подмлатку – ветрови и снег извалили неколико стабала у више наврата, „сушке“ су се ломиле и срећом - избегнуте су несреће. 

- Готово 9О одсто стабала било је суво и изваљено, а остатак труо. При сечи смо поједина стабла морали да везујемо сајлама, да не би палa на раније оштећене објекте, као и на јавну расвету, телефонски кабал и путеве - истиче Ацо Ботић, власник фирме “Маја“, која је сечу и извлачење грађе добила после две јавне лицитације.

На ову стазу падале су сушке и извале На ову стазу падале су сушке и извале

Да ли ће природа обезбедити подмладак или ће између пањева (на парцели коју су мештани прозвали „Кромпириште) бити засађене саднице четинара, као и на деловима Брда где се четинари увелико секу због градње?

Неизвесно је кад ће бити посечене осушене оморике између хотела „Панорама“ и спортских терена, због нерешених имовинских односа (Земљорадничке задруге, „Рекреатурса“, Општине као закупца). И ова стабла су ругло у туристичкој зони и од њих вребају опасности.

Остали пањеви - да ли ће бити пошумљавања? Остали пањеви - да ли ће бити пошумљавања?

ЧЕКАЈУ СТАЗУ 

Планери, градитељи, путари и туристички радници, као и задужени за безбедност у саобраћају, заборавили су на пешаке на северној страни туристичке зоне Бабића Брдо , којом пролази регионални пут Нова Варош - Сјеница!

Овде нема пашачке стазе којом би гости хотела „Јелена“ и „Златарски бисери“ и неколико вила, као и мештани кућа испод пута стизали до централног платоа туристичког насеља, спортских терена, аутобуске станице... Нема ни стазе којом би, пак, на другу страну одлазили до продавнице, цркве, трим-стазе...

И гости и мештани крећу су регионалним путем, који је чак и без тротоара и пешачког прелаза, па стрепе од точкова тешких камиона или путничких возила.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.