Пожари годинама гутају милионе

novosti.rs (D. Gagričić) 20. април 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Недалеко од кућа у Дебељи је изгорело 20 хектара растиња

Зашто пролећни радови на подручју Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши постају све ризичнији. Свака три дана изненада се догоде по две паљевине.

ЗБОГ паљења непокошених ливада, крчења врзина, те чишћења воћњака и окућница од корова, али и ложења ватре на пропланцима и на ободу шума, у просеку, на свака три дана избију по два пожара на територији општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош. Поред угрожавања безбедности људи и имовине, пламене буктиње - посебно у време пролећних пољских радова - причињавају велике материјалне штете сеоским газдинствима и парцелама Шумског газдинства, мада нису занемариви ни трошкови ангажовања Одељења за ванредне ситуације.

- Током последњих пет година регистровано је 1.239 пожара на отвореном, од чега 666 на територији оштине Пријепоље, 346 у Прибоју и 227 на подручју Нове Вароши. Само у последња три и по месеца ватра је избила на 60 места. Полиција је од 1. јануара 2011. поднела захтеве за покретање прекршајног поступка против 36 физичких лица, а судије за прекршаје су у три града најчешће изрицале новчане казне од 10.000 динара, док известан број поступака још није окончан - каже Синиша Цвијетић, начелник ПУ у Пријепољу, додајући да пријаве подноси и Шумско газдинство.

И, док полицијски службеници, ватрогасци и инспектори за превентивну заштиту раде на спречавању ширења и гашењу пожара, те утврђивању узрока, обезбеђења доказа и проналаска виновника, за процену материјалне штете задужени су вештаци пољопривредне струке... 

СУРОВА РЕАЛНОСТ

ВАТРОГАСЦИ кажу да је дојава о појави ватре од изузетног значаја и упозоравају да им гашење често отежавају неприступачни терени, те непостојање засеочких и противпожарних путева. Сељаци у клисури Тисовице и околини стрепе да ватра не захвати комплексе шума у којима се осушило десетине хектара четинара, а стабла нису уклоњена... Иначе, недавно је у последњи час спречено ширење ватре у селу Дебеља, у резервату природе "Увац".

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

požar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.