Пријепоље: Боровница оживела напуштено село

glaszapadnesrbije.rs 12. април 2016. године Пољопривреда Коментари

Бајазит Жиговић из Пријепоља Бајазит Жиговић из Пријепоља (фото: ГЗС)

Бајазит Жиговић из села Балићи које је 30 км удаљено од Пријепоља одлучио је да се после 26 година проведених у Немачкој врати у родно место и да личним примером покаже да се од пољопривреде може добро живети. Пре 3 године на 4 хектара посадио је 7,5 хиљада садница боровнице и данас је један од највећих произвођача овог воћа у региону.

„Желим да покажем да село није оно што људи говоре и мисле и да само треба бежати из села. Напротив, треба се враћати јер се од пољопривреде може веома добро живети и то сам показао на свом личном примеру“, прича Жиговић.

Поведени његовим примером људи који су напустили ово село полако су почели да се враћају и у последњих неколико година направљено је 10 нових кућа у овом скоро потпуно расељеном селу.

Жиговић каже да је посадио питому боровницу сорте „ђук“, која стиже на бербу после треће године, а одликује је сладак и крупан плод. Он тврди да је за овим воћем увек велика потражња и да ни приближно не производи колико би мога да извезе.

„Ове године очекујем 10 тона рода, а за две године када буде била у пуном роду убраћемо око 40 тона“, истиче Жиговић.

На одржавању засада тренутно ради 10 људи ван сезоне, а у току бербе посао на његовој плантажи нађе 200 берача. Жиговић тврди да боровница јесте захтевна за одржавање у прве две године, а да касније не тражи много, једино што је неопходно јесте заливање и то 5 – 6 литара по садници у току дана.

Бајазит Жиговић планира да отвори и хладњачу, али не само за боровницу, већ и за откуп другог јагодичастог воћа, чији узгој је у експанзији у пријепољској општини у последњих неколико година.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.