Бомбе из амбара и храста

novosti.rs (D. Gagričić) 12. април 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo "Кашикара" откривена при крчењу амбара

Експлозивне направе, заостале из прошлих ратова, још се откривају готово на сваком кораку у селима Старог Влаха. Мине, гранате, муниција, ПГ ракете уништавају се у ували код ХЕ "Кокин Брод".

КРЧЕЋИ амбар у подзлатарском селу, власник је пре неколико дана иза рога нашао ручну бомбу М-35. Док су мештани Драглице пресецали стабло храста изваљеног у олуји, поред "моторке", и пред ноге, испала је - "кашикара"?!

Мештани Старог Влаха скоро свуда налазе неексплодирана експлозивна средства - на окућници, у шталама, колибама, на ливади, у шуми, у коритима река и потока. Нека су преци сакрили "злу не требало", друга су грађани бацили у жељи да се отаросе направа заосталих још од пре једног века, а поготову из Другог светског рата и сукоба у окружењу последњих деценија.

- Откако се отопио снег, откривене су три бомбе у Буковику, Комаранима и Виловима. Бомба у Буковику је била без осигурача и кашике, па се није могла транспортовати и уништена је у једној јарузи у близини куће - подсећа на опасну појаву Радивоје Бујишић, начелник Штаба за ванредне ситуације у Новој Вароши.

Уз помоћ пластичног експлозива пиротехничари МУП Србије у ували недалеко од ХЕ "Кокин Брод" уништили су на десетине бомби, мина, граната, тромблона, остатака ракета противградне заштите и муниције разног калибра.

- Увала, из које су некад насипани земља и камен у брану на Увцу, удаљена је од насеља, у околини нема објеката и електровoдова, па су експлозије безопасне. Транспорт убојних средстава се, иначе, спроводи по строго утврђеним правилима, у посебном возилу пиротехничара са бункером, уз полицијско обезбеђење и присуство санитетске екипе и ватрогасаца - каже Бујишић.

Више пута током године из Штаба за ванредне ситуације апелују на грађане да нађене бомбе и друге опасне направе одмах пријаве полицији, ватрогасцима или Центру за узбуњивање. Уз ове апеле су и упозорења да се направе не смеју дирати, ударати, бацати, растављати и стављати у ватру.

Експлозије често одјекују у ували у Кокином Броду Експлозије често одјекују у ували у Кокином Броду

 Само срећна околност је пре коју годину спречила трагедију у Акмачићима: пукла је спојница на цреву с водом, па ватрогасац није ушао у просторију запаљене куће, где је убрзо дошло до експлозије.


СВАЂА ОТКРИЛА ЕКСПЛОЗИВ

СВАЂА двојице комшија, претња и пријава полицији одвеле су недавно истражне органе и пиротехничаре у двориште једне од кућа. Они су тамо, уз помоћ детектора, у кратком року пронашли закопану бомбу М-75, као да су је ту оставили.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kasikara


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.