Бомбе из амбара и храста

novosti.rs (D. Gagričić) 12. април 2016. године Друштво Коментари

Bomba "Кашикара" откривена при крчењу амбара "Кашикара" откривена при крчењу амбара

Експлозивне направе, заостале из прошлих ратова, још се откривају готово на сваком кораку у селима Старог Влаха. Мине, гранате, муниција, ПГ ракете уништавају се у ували код ХЕ "Кокин Брод".

КРЧЕЋИ амбар у подзлатарском селу, власник је пре неколико дана иза рога нашао ручну бомбу М-35. Док су мештани Драглице пресецали стабло храста изваљеног у олуји, поред "моторке", и пред ноге, испала је - "кашикара"?!

Мештани Старог Влаха скоро свуда налазе неексплодирана експлозивна средства - на окућници, у шталама, колибама, на ливади, у шуми, у коритима река и потока. Нека су преци сакрили "злу не требало", друга су грађани бацили у жељи да се отаросе направа заосталих још од пре једног века, а поготову из Другог светског рата и сукоба у окружењу последњих деценија.

- Откако се отопио снег, откривене су три бомбе у Буковику, Комаранима и Виловима. Бомба у Буковику је била без осигурача и кашике, па се није могла транспортовати и уништена је у једној јарузи у близини куће - подсећа на опасну појаву Радивоје Бујишић, начелник Штаба за ванредне ситуације у Новој Вароши.

Уз помоћ пластичног експлозива пиротехничари МУП Србије у ували недалеко од ХЕ "Кокин Брод" уништили су на десетине бомби, мина, граната, тромблона, остатака ракета противградне заштите и муниције разног калибра.

- Увала, из које су некад насипани земља и камен у брану на Увцу, удаљена је од насеља, у околини нема објеката и електровoдова, па су експлозије безопасне. Транспорт убојних средстава се, иначе, спроводи по строго утврђеним правилима, у посебном возилу пиротехничара са бункером, уз полицијско обезбеђење и присуство санитетске екипе и ватрогасаца - каже Бујишић.

Више пута током године из Штаба за ванредне ситуације апелују на грађане да нађене бомбе и друге опасне направе одмах пријаве полицији, ватрогасцима или Центру за узбуњивање. Уз ове апеле су и упозорења да се направе не смеју дирати, ударати, бацати, растављати и стављати у ватру.

Експлозије често одјекују у ували у Кокином Броду Експлозије често одјекују у ували у Кокином Броду

 Само срећна околност је пре коју годину спречила трагедију у Акмачићима: пукла је спојница на цреву с водом, па ватрогасац није ушао у просторију запаљене куће, где је убрзо дошло до експлозије.


СВАЂА ОТКРИЛА ЕКСПЛОЗИВ

СВАЂА двојице комшија, претња и пријава полицији одвеле су недавно истражне органе и пиротехничаре у двориште једне од кућа. Они су тамо, уз помоћ детектора, у кратком року пронашли закопану бомбу М-75, као да су је ту оставили.

Oznake: kasikara


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.