Тачност резултата анкете

zlatarinfo.rs 09. април 2016. године Политика Избори 2016 Коментари

Zlatarinfo logo Илустрација

Пре два дана ЗлатарИнфо портал је покренуо испитивање јавног мњења у облику анкете о томе за кога ће гласати на предстојећим локалним изборима. Овде би смо се осврнули на тачнос резултата анкете...

За прављење анкете коришћен је сервис Poll Maker који се налази на адреси: www.poll-maker.com Овај сервис бележи гласове и води рачуна о дуплирању гласова. Иако смо у подешавањима забранили вишеструко гласање са истог уређаја, ово ограничење је могуће заобићи коришћењем Proxy Servera (објашњење како функционишу прокси сервери - погледати поднаслов Web Proxy Server) који су обично у страним земљама. Па смо тако анализом података добијених са овог сајта видели да доста гласова долази из: Америке, Француске, Канаде, Италије, Холандије, Велике Британије, Русије, Сингапура,... о чему сведочи снимак екрана који смо направили приликом анализе:

 У циљу добијања што реалнијих резултата, обрисаћемо све гласове који долазе са IP адреса који нису из опсега који припада Републици Србији. Неважеће гласове ћемо до краја анкете брисати једном дневно.

Да се осигурамо од будућих прозивки да намештамо резултате анкете објављујемо извештај о броју гласова непосредно пре брисања "страних" гласова. Извештај можете преузети са овог линка: Извештај пре брисања Анализирање резултата је могуће обавити на следећи начин:

  1. Отворите извештај у Excel програму
  2. Претражите сва појављивања следећих имена земаља: United States, France, Canada, Italy, United Kingdom, Netherlands, Germany, Montenegro, Russian Federation, Australia, Singapore, Denmark, Japan, Sweden

На следећим графиконима можете видети резултате гласања пре и после брисања неважећих гласова.

Пре брисања:

После брисања:

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

izbori 2016 anketa


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.