Гори шума Златарског језера

novosti.rs (D. Gagričić) 07. април 2016. године Друштво Природа Коментари

Гори шума Златарског језера Гори шума Златарског језера (фото: Д. Гагричић)

Пожар захватио 20 хектара растиња и шуме у нововарошком селу Дебељи. Ватрогасци из Нове Вароши су са цистерном, два теренска возила и пртњачама спречили да ватра захвати кућу на имању Ћировића и једну викендицу

Са врзине, коју је мештанин села Дебеље палио на имању, ватра се у четвртак, у поподневним часовима проширила на велики комплекс некошене траве, ниског растиња и шуме на десној обали Златарског језера, између Пуљака и Смудинога. 

Ватрогасци из Нове Вароши су са цистерном, два теренска возила и пртњачама спречили да ватра захвати кућу на имању Ћировића и једну викендицу.

- Пожаром је захваћено око 20 хектара, ватра се спушта на густиш листопадног дрвећа према језеру, а ветар отежава гашење на тешко приступачном терену. Биће неопходна дежурства током ноћи – рекао је Југослав Милетић, командир ватрогасаца из Нове Вароши.

У помоћ члановима ватрогасно-спасилачке јединице притекао је мали број становника села, јер је овај, дољи део Дебеље, практично полуострва између Златарског језера и и његовог крака уз клисуру Тисовице - ретко насељен.

Мештани села подсећају да је исти власник имања и пре неку годину изазвао велики пожар. Неки тврде да је крчио терен за продају плацева викендашима.

Облаци густог дима и пламен видели су се са висова планина Старог Влаха, од Јавора до Муртенице. У Дебељи су страховали да се ватра не прошири на комплексе четинарских шума - Смудиноге, Врхови и Рутавци, где су десетине хектара осушених, а не посечених стабала смрча.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarsko jezero debelja požar šuma vatra vatrogasci puljci smudinoge


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.