13 dana bez struje: Hranu čuvaju u dubokom snegu

alo.rs (Zeljko Dulanovic) 18. март 2016. године Друштво Коментари

Rosa Vasiljevic iz Pravoseve cisti sneg Baka u Pravoševi čisti sneg (foto: Željko Dulanović)

Meštani Pravoševe na Zlataru već 13 dana su bez struje, pa umesto u frižideru namernice čuvaju u dubokom snegu.

U opštini Prijepolje i dalje je bez struje oko 100 potrošača zbog kvarova tokom nevremena, a pored meštana Pravoševe u mraku su i pojedini zaseoci u Aljinovićima, Muškovini i Kamenoj Gori.

U noći između 6. i 7. mrata na Zlataru je palo oko pola metra snega, pa se ne može nigde van prtine. Mada im to zadaje brojne nevolje, meštani bi voleli da se sneg ne okopni što duže.

"Život u planini jeste težak, posebno zimi kada zaveje, ali ovaj put bi valjalo da se sneg zadrži bar dok ne dođe struja. Jer da nije snega, sve bi nam namirnice brzo propale. Ovako iskopamo rupu u smetu i u nju stavimo šerpu sa kiselim mlekom i drugu lako kvarljivu hranu pa može da stoji danima", kaže baka Rosa Vasiljević (74).

Elektičari koji danima otklanjanju kvarove na elektomreži u planinskim vrletima, danas su uz pomoć meštana u zaseoku Vasiljevići zamenili i poslednju od ukupno 12 polomljenih bandera, pa u Pravoševi očekuju da će stuja stići tokom vikenda. Čim se ovde radovi privedu kraju idu u pomoć komšijama u Biskupićima.

U Pravoševi je dvadesetak uglavnom staračkih domaćinstava, a selo smešteno uz granicu sa opštinom Nova Varoš godinama je bilo pastorče lokalne vlasti u Prijepolju.

Radovi na otklanjanju kvarova u Trudovu (foto: Željko Dulanović) Radovi na otklanjanju kvarova u Trudovu (foto: Željko Dulanović)

"Dešavalo se ranijih godina da budemo zimi po mesec dva bez struje, a da za to vreme niko ne okrene glavu na naše probleme. Ovaj put je lokalna vlast međutim brzo reagovala, verovatno pod pritiskom javnosti, i poslala mašine da očiste prilazni put od Vodene poljane, a platila je i kopanje rupa za bandere. Električari će ostati u selu dok se ne otklone svi kvarovi", kaže meštanin Strajo Vasilljević.

U Pravoševi kažu međutim da će im i nakon zamene bandera imati slab napon stuje.

"Zbog toga imamo brojne nevolje sa električnim aparatima, a ja i komšija smo prinuđeni da krave muzemo na smenu jer muzilice ne mogu da rade istovremeno u oba domaćinstva. Ovo je poznati stočarski kraj, a samo ja u štali imam petnaestak krava. Problem bi nam rešio novi trafo, ali od toga još nema ništa mada smo se nudili da finansiramo deo radova", kaže Vasiljević.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.