Орлу сачмом склопили крила

novosti.rs (D. Gagričić) 13. фебруар 2016. године Друштво Коментари

Beloglavi sup (Gips fulvus) Beloglavi sup (Gips fulvus) (foto: Wikimedia)

У Резервату природе "Увац", на ободу истоимене клисуре, убијен белоглави суп, заштићена и ретка птица. "Небески краљ" пронађен рањен у близини хранилишта на литици.

САМО неколико дана пошто је пронађен рањен у близини хранилишта у специјалном резервату природе "Увац", један белоглави суп је угинуо. Орао лешинар пронађен је са сачмом у крилу на ободу Увачке клисуре, недалеко од "ресторана за заштићене врсте", на литици изнад ХЕ "Увац" на Растокама. Нису вредели ни напори ветеринара амбуланте у Чачку, где најчешће односе болесне птице на прегледе и третман. Ватеринар је, како се незванично сазнаје, открио хематом на грудима и рану на крилу, највероватније од пуцња из ловачке пушке.

У предузећу "Резерват Увац" у Новој Вароши, које брине о заштићеном добру природе и највећем станишту "небеског краља" у Србији, јуче није било коментара на ову тему.

- Не могу да дајем изјаве јер је истрага у току и није извршена обдукција да се утврди тачан узрок смрти - рекао је данас за "Новости" Бранко Бјелић, директор резервата "Увац".

Тело орла још је у хладњачи "Увца" у клисури, а о одстрелу "санитарца природе" обавештен је орнитолог Саша Маринковић из Београда. Случај је доспео до Тужилаштва у Пријепољу, које је полицији упутило захтев за истрагу.

Овде се нагађа да ће пријава бити поднета против Н. Н. лица, а помиње се да је суп упуцан негде у близини или на некој другој територији, па је потражио спас у близини хранилишта Манастирина, где је пао у трње и није могао да полети.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

orao


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.