Општина купује војну централу у Бистрици

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 10. фебруар 2016. године Економија Коментари

Brana na Bistrici Брана на Бистрици, код засеока Кнежевићи (Фото: Д. Гагричић)

Нова Варош ће издвојити 100 милиона динара за куповину мини ХЕ,а процене кажу да толико треба и за санацију цевовова и замену опреме.

Одборници Скупштине општине Нова Варош одлучили су да Општина од Војске Србије купи мини ХЕ у Доњој Бистрици. Електрану на реци Бистрици,са висинском разликом (падом) од 40 метара, недаклеко од ушћа у Лим, пре 30 година изградила је ЈНА за тунеле намењене робним резервама у којима су радови одавно напуштени.

Тунел и цевовод мини хиидроелектране Тунел и цевовод мини хиидроелектране

Сада је неопходно санирати цевовод оштећен клизиштем у дужини од 200 метара, али и заменити део опреме и турбину снаге један мегават, док је трафостаница у непосредној близини. Одборници су предложили да се киловатима отплаћују рате дуга за куповину и кредита за опрему.Почетна цена продаје је готово 100 милиона динара,а процене кажу да ће бар толико пара требати за радове да би – потекли киловати.

Градилиште крај Лима деценијама под велом тајне Градилиште крај Лима деценијама под велом тајне

Димитрије Пауновић, начелник Златиборског округа и председник општине Нова Варош у техничком мандату, каже да је скинута ознака војне тајне са објеката у Бистрици. Влада Србије ће, како је обавестио одборнике, у четвртак донети одлуку о продаји мини ХЕ у Бистрици а првенство куповине има општина на чијој је територији, уз могућност вишегодишњег плаћања дуга.

Доња Бистрица – тунели и ХЕ недалеко од раскрснице путева Доња Бистрица – тунели и ХЕ недалеко од раскрснице путева

Тунели у Бистрици су годинама изазивали пажњу јавности и опречне ставове. У време рата у Босни муслимани су, уз помоћ страних ментора, овде тражили логоре својих сународника.Тврдило се и да се у тунелима одлаже нуклеарни отпад, те да у У Лимској долини кључа „отровни лонац“, а мерења Института Винча то су демантовала. И Војска Србије је непотребно и дуго држала ембарго улазака, па је под притиском јавности дозволила посету екипама локалних управа и новинара. Нагађаима и данас – никад краја?!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dimitrije paunović lim donja bistrica vojni tunel hidroelektrana


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.